-Der NAV gir penger og kommunen bolig, utfyller våre frivillige med de små hverdagstingene som gir mestring og hindrer tilbakefall.
MANGE FRIVILLIGE: -Vi har fulgt opp 49 deltakere så langt, og disponerer 59 tidgivere, som er frivillige som gir hverdagskompetanse til deltakerne, forteller Olav Ovaa (t.h.) og Pål Berger i lavterskeltilbudet Blå Kors Steg for Steg i Stavanger. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
MANGE FRIVILLIGE: -Vi har fulgt opp 49 deltakere så langt, og disponerer 59 tidgivere, som er frivillige som gir hverdagskompetanse til deltakerne, forteller Olav Ovaa (t.h.) og Pål Berger i lavterskeltilbudet Blå Kors Steg for Steg i Stavanger. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
-Vi møter mennesker som strever med livet på ulike måter, som opplever utenforskap, ensomhet og isolasjon, primært i gruppen rus, psykiske helseplager og kriminalitet, sier leder for tilbudet Blå Kors Steg for steg i Stavanger, Olav Ovaa.
Sammen med veileder Pål Berger og Rolf Christian Horda driver han lavterskeltilbudet som dekker sør-Rogaland, driftes i regi av Blå Kors Steg for Steg i samarbeid mange kommunale og statlige aktører, og startet opp i mai i år.
-Vi har fulgt opp 49 deltakere så langt, og disponerer 59 tidgivere, som er frivillige som gir hverdagskompetanse til deltakerne, forteller Pål Berger og Olav Ovaa.
Tilbudet ble opprettet fordi man så at mange som har levd med rus, kriminalitet og psykiske problemer sliter med å opparbeide seg hverdagskompetansen som trengs for å få innpass i arbeidsliv, boligmarked og på sosiale arenaer.
-Ut fra en grundig behovsanalyse i vår region, og gjennom konseptet Fyll dagene, ser vi at det er rundt 90 tilbud som er spisset mot disse målgruppene. Mange av disse brukes i for liten grad, og har ledig kapasitet. I tillegg er det i Stavanger 1100 tilbud innenfor frivilligheten. Vi støtter våre deltakere til å bli kjent med tilbudene, og ta i bruk det de ønsker av dem gjennom de frivillige tidgiverne i Blå Kors, sier Olav Ovaa.
Pål Berger skyter inn at det ofte er små ting som avgjør om man klarer å bli en del av fellesskapet der man bor.
-Får du klippet plena blir ikke naboen sur. Deltar du på en dugnad skapes den første spiren til sosiale relasjoner. Selv skjønte jeg ikke betalings- og inngangssystemet på treningssenteret etter sju år uten trening, og fikk tilfeldigvis hjelp av en kamerat som jobbet som personlig trener der. Da slapp jeg å føle meg dum, og ikke mestre det alle andre mestrer. Vi vil at dette ikke skal være så tilfeldig, sier Berger.
Hverdagskompetansen blir viktig for å erstatte de negative faktorene man har med seg fra tidligere.
-Mestrer man de små tingene i hverdagen bygges selvtillit. Mestrer man det ikke blir det lett å gå tilbake til det man kan, som for mange av våre deltakere er rus og kriminalitet, sier Berger.
Virksomhetsleder Olav Ovaa er utdannet lege, pedagog og har egenerfaring fra det han kaller «levd liv».
-Levd liv- kompetansen min føler jeg kommer til nytte i møte med mennesker som strever med livene sine. I tillegg har jeg tidligere vært fagansvarlig, som har gitt meg god systemforståelse. Vi samarbeider tett med kommunale og statlige tjenester, og ser oss som et viktig supplement til disse, sier han.
Blå Kors Steg for Steg har alliert seg med forskningsmiljøer ved NTNU.
-Vi er i gang med å skriv en intensjonsavtale med NTNU og forskningsgruppene Relasjonell velferd og Livskvalitet. Der skal vi bidra til forskning, for å se på hvordan vi jobber, og hva deltakerne våre opplever konkret som påvirker deres subjektive opplevelse av livskvalitet, sier Ovaa.
De har begynt å spørre deltakerne om hvordan de opplever tilbudet.
-Foreløpige tilbakemeldinger er at deltakerne føler seg sett, hørt og møtt. At de er verdifulle, at de får lov å bety noe inn i ulike sammenhenger, og at de gjennom aktiviteter sammen med tidgiver har fått tilgang til sosiale arenaer i vår region, som gjør at de opplever å ha fått et bedre og mer ønsket liv, oppsummerer han.
De to vil også fremheve et samarbeid de har med Jæren Recovery College.
-Det er en arena i kommunen allerede, der fag og erfaring spiller på lag. Jæren Recovery College
eies av flere kommuner, brukerorganisasjoner, NAV og andre aktører, og er et flott samarbeidsprosjekt som vi vil være en del av, sier Ovaa.
Når han skal beskrive kort essensen i tilbudet ved Blå Kors Steg for Steg, sier han:
-Vi tar utgangspunkt i de målene og ønskene den enkelte selv har for å oppnå et godt liv. Vi hjelper dem med å få oversikt over behov, ressurser og hindringer på veien dit. På bakgrunn av dette lager vi en plan sammen med dem, som skal hjelpe dem bort fra utenforskap, ensomhet og tomhet, til å få tilhørighet og en meningsfull hverdag, sier Ovaa.
Hverdagskompetansen som er kjernen i tilbudet består av de fem hoveddelene nettverk, fysisk aktivitet, økonomi, bolig og arbeid.
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
ABC for god psykisk helse er nå på full fart ut i kommunene
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?