Hopp til meny
Puslespill
DIAGNOSESYSTEM: -Spørsmålet burde vel egentlig ikke dreie seg om hvilken diagnose som er den riktige, men om det psykiatriske diagnosesystemet i det hele tatt er egnet til å forklare denne mannens sinnstilstand og handlinger, skriver blogger og psykolog Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: colourbox.no.

Anders Behring Breiviks diagnose

-Er Anders Behring Breivik psykisk syk eller er han det ikke? For å besvare det spørsmålet må man være enige om en gyldig måte å forklare psykisk sykdom på. Og det er vi dessverre ikke, skriver blogger og psykolog Birgit Valla.
Birgit Valla
Blogger og psykolog Birgit Valla.

BIRGIT VALLA

  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.

-Det er åpenbart at det foregår noe i Anders Behring Breiviks hode som gjør han avvikende, og som har ledet han til de handlingene han har begått. Å skulle forklare dette med et diagnosesystem med så store mangler vil mislykkes uansett hvor mange eksperter man setter på saken, skriver Birgit Valla i blogginnlegget "Anders Behring Breiviks diagnose" på Psykologforeningens nettside.

Egnet diagnosesystem?

Valla stiller spørsmål ved om det psykiatriske diagnosesystemet er egnet til å forklare Breiviks sinnstilstand og handlinger:

-Mye av debatten handler om hvorvidt Breivik har fått riktig diagnose eller ikke, og meningene er mange om det. Er han paranoid schizofren eller er det en annen diagnose som er mer riktig? Men spørsmålet burde vel egentlig ikke dreie seg om hvilken diagnose som er den riktige, men om det psykiatriske diagnosesystemet i det hele tatt er egnet til å forklare denne mannens sinnstilstand og handlinger, skriver Valla.

Kommentér saken på psykologforeningen.no

Hopp til meny