Hopp til meny
Minnesmarkering Oslo
ETTER 22. JULI: De tenker kanskje at andre kan tro at fordi du har en diagnose som paranoid schizofren, så er man automatisk voldelig eller «gal», skriver Rigmor Galtung. FOTO: www.colourbox.no.

Ondskapsfull eller «bare syk»?

De med en paranoid schizofren diagnose er like rystet som alle andre, og kanskje har mange av dem fått en voldsom ekstrabelastning i tillegg til sykdommen, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.
Rigmor Galtung
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG

Overskriften jeg har valgt får det til å gå kaldt nedover ryggen min. Men dette må snakkes om, eller i hvert fall reflekteres rundt.

Kan det sammenlignes?

Man må tørre å bruke ordene, selv om man nærmest blir fysisk uvel av å gjøre det: Ondskap versus sykdom. Kan det sammenlignes? Er det en sammenheng?

22.juli

Jeg tror de fleste allerede har skjønt hva jeg tenker på. 22. juli. En manns grufulle gjerninger, og en konklusjon fra sakkyndige som sier at mannen har en alvorlig psykisk lidelse: paranoid schizofren.

Tre spørsmål

Er mannen ond, eller kan det faktum at han har en diagnose på noen måte rettferdiggjøre det han gjorde for fire måneder siden? Eller er det ideologien han forfekter som har skylda?

Jeg tror jeg sier ja jeg. Ja på to av tre spørsmål:

  • Er det ondskap? JA.
  • Har ideologien noe av skylda? JA.
  • Kan en diagnose rettferdiggjøre denne type handlinger? NEI.

Kan aldri unnskyldes

En diagnose kan kanskje forklare noe av tankemønsteret til ABB (orker ikke skrive navnet hans). Men handlingene kan aldri unnskyldes.

Det finnes ingen tilregnelige mennesker som kan utføre noe sånt. Som kaldt og rolig kan ta livet av over 70 uskyldige mennesker, som kan sprenge i stykker et helt regjeringskvartal, og i ettertid si at han gjorde det for sitt folk.

Ikke tilregnelig

Ideologien om ren rase, om antiislamisme er en ting. Det er dessverre mange der ute som kan kjenne igjen egne holdninger. Men derfra til å utføre et massedrap er noe annet.

ABB er en terrorist. Han har antakeligvis en diagnose, og han er erklært utilregnelig. Som jeg sa: Man kan jo ikke være tilregnelig når man kan få seg til å gjøre noe slikt helt alene.

Innvendinger

Mange vil komme med innvendinger, og si at dersom det hadde vært en islamistisk terrorgruppe, hadde ingen av dem som hadde utført handlingene blitt kalt utilregnelige.

Jeg vet ikke om dette «holder vann», men jeg sier det allikevel: Jeg tenker at dersom det hadde vært hvilken som helst gruppe, ville det stille seg i et litt annet lys. Hvorfor? Jo fordi det da ofte dreier seg om ren ideologi, og at man ved hjelp av massesuggesjon kan utføre langt farligere handlinger enn man ville klare helt på egenhånd.

Manglende behandling grunnen?

Alt tilsier at ABB har vært alene om dette. Han har sittet på gutterommet i mange år og spilt videospill. Han har skrevet et manifest, laget bombe og skaffet seg våpen, og dro alene ut for å utføre disse forferdelige handlingene den 22. juli.

Det er ingen tvil om at mannen ikke er det vi kaller «riktig klok», men er det det at han ikke har fått behandling for sin lidelse som har gjort at det gikk så forferdelig galt?

Like rystet som andre

Jeg tror det blir altfor lettvint, og samtidig stigmatiserende for en gruppe mennesker som i utgangspunktet har det vanskelig. De aller fleste som har samme diagnose som ABB, ville aldri utført slike handlinger. Like lite som andre uten en diagnose ville gjort.

De med en paranoid schizofren diagnose er like rystet som alle andre, og kanskje har mange av dem fått en voldsom ekstrabelastning i tillegg til sykdommen. De tenker kanskje at andre kan tro at fordi du har en diagnose som paranoid schizofren, så er man automatisk voldelig eller «gal».

Jeg synes oppriktig synd på de som har denne diagnosen. Ikke fordi de ikke kan leve flotte liv med riktig behandling, for det er virkelig fullt mulig. Jeg føler med dem fordi norgeshistoriens verste massemorder i all framtid vil ha den samme diagnosen.

Ondskap og sykdom

Tilbake til ondskap og sykdom. Jeg vil oppsummere det slik jeg: Man kan godt være syk og ond på samme tid, på samme måte som man kan være ond og ikke ha en psykiatrisk diagnose.

Det finnes nesten ingen mennesker i hele verden som er gale nok til å gjøre det ABB gjorde, og her definerer jeg galskap som noe helt annet enn å være psykisk syk. Jeg vil innføre begrepet «fullstendig forrykt».

Om man definerer vedkommende som tilregnelig eller ei, bør en ting være klinkende klart: Et menneske som har utført slike vanvittige handlinger, skal berøves sin egen frihet og må aldri få komme ut i samfunnet igjen. Det føler jeg meg ganske overbevist om at ABB ikke gjør, enten han blir sittende i fengsel eller på en sikret psykiatrisk avdeling.

Hopp til meny