Hopp til meny
Skilt med ord (easy/difficult)
ENKELT: Fagpersoner bør snakke og skrive et språk som vanlige folk forstår, og som ikke krenker pasienten, mener blogger og psykolog Birgit Valla. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Språk skaper virkelighet

-Når man skriver om pasienter, klienter eller brukere tror jeg man skal tenke på om det er greit for personen å lese det som skrives, skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla.
Birgit Valla
Blogger og psykolog Birgit Valla.

BIRGIT VALLA

  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.

-Jeg tror vi som er fagpersoner skal være veldig bevisst bruken av det som kan kalles maktspråk. Dette handler om diagnoser, kartlegginger og vurderinger ved hjelp av vanskelig fagterminologi som eies av psykiatere og psykologer. En gang mottok jeg en skriftlig rapport fra spesialisthelsetjenesten som jeg fikk problemer med å meddele til personen det gjaldt, fordi jeg var redd den ville oppleves som krenkende og gjøre personen dårligere.

Spørsmål ved språket

Det skriver blogger og psykolog i Stange kommune, Birgit Valla, i blogginnlegget "Språk skaper virkelighet" på psykologforeningen.no.

Valla stiller spørsmål ved språket som brukes i henvendelser og epikriser som kommer fra psykisk helsevern for voksne.

-Vondt i magen

-Jeg får litt vondt i magen når jeg leser setninger som, ”Det vurderes at pasienten ikke er egnet for innsiktsorientert psykoterapi, og henvises derfor til støttesamtaler i kommunen”. Og så er det denne bruken av ”pas.”. Tar det for lang tid å skrive pasienten? Og hvorfor bruker man ikke bare navnet til personen, spør Valla, som trekker frem et eksempel til:

-Gunstig?

-Et annet sted leste jeg ”Pasientens tilstand synes tydelig stabilisert”. Blir ikke personen det gjelder veldig objektivisert av et slikt språk? Er dette egentlig gunstig når man tenker på hvilket felt vi jobber innenfor, skriver hun.

Kommentér saken på psykologforeningen.no

Hopp til meny