Hopp til meny
2012
BEDRE TIDER: -Mitt nyttårsforsett skal være at jeg skal forsøke å tro at spådommen om verdens «undergang» egentlig er en lovnad om at det nå kommer bedre tider etter de katastrofene som allerede har inntruffet, skriver Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Verdens undergang eller en «ny jord»?

Selv om Mayaindianerne har spådd verdens undergang innen 21. desember i år velger NAPHA-blogger Rigmor Galtung å se lyst på livet.
Rigmor Galtung
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG

Rigmor Galtung er en norsk komiker og skuespiller.

I 2010 ga hun ut boka «Fullt lys og stummende mørke», hvor hun forteller om sitt liv med en bipolar lidelse.

Galtung blogger for NAPHA.no hver fjerde uke.

Jeg har egentlig gledet meg til 2012 jeg, selv om det er spådd at store naturkatastrofer først skal inntreffe og kriger skal utkjempes før verden vil gå under 21.desember.

Kalender stopper

Mayaindianernes kalender går nemlig ikke lenger - derfor denne grusomme beskjeden. Det er med andre ord ingenting som tilsier at vi bør fryde oss over det nye året i det hele tatt. At verden kanskje blir bedre etter alt dette, i stedet for at den går under, er bare for optimister å tro på.

Ingen tredje verdenskrig

Når det gjelder kriger, får jeg si som mitt familiemedlem Johan Galtung: «Vi får ingen tredje verdenskrig, vi lever midt i den».

Kapitalismen kollapser

Nå er det vel naturkatastrofer mange er mest redd for. Men ser vi litt lenger ut i verden enn lille Norge, er det klart at noe annet også er «i gjære». Kapitalismen i sin nåværende form er i ferd med å kollapse, og Europa skjelver. USA sliter, og hele den vestlige verden «mister grepet.»

I Portugal har man imidlertid blitt mer opptatt av å kose seg meg klippfisk fra Norge enn å kjøpe nye hus og flotte biler.

Nærhet og mening

Er dette et godt tegn? Jeg tror det. TV-bildene som rullet over skjermen første nyttårsdag var i grunnen riktig hyggelige: Glade mennesker i samtale over god mat og et glass vin. De var mange, både barn og voksne. Barna dog med brus i sine glass, får jeg inderlig håpe i hvert fall.

Bildene ga meg gode assosiasjoner om samhold, samtaler med dem man står nær og mening.

Vellykkethet

Hva har så alt dette med psykisk helse å gjøre? Hvordan skal man få disse refleksjonene til å henge sammen med hvordan vi mennesker har det på innsiden?

Jeg tror faktisk det henger nøye sammen. Mange mennesker har i tiår gitt livene sine mening gjennom tanken på at vellykkethet og det gode liv, ja sågar meningen med alt sammen, er hva man får til, hvor mange penger man klarer å tjene og ikke minst, hvordan vi ser ut. Kvinner, meg selv inkludert, blir dypt fortvilet når vi etter en jul med ribbe og småkaker ser ut som den berømte julegrisen som vil ende med stuffing i baken og et eple i kjeften neste jul.

Gi mer blaffen

Vi åpner så det nye året med å love oss selv at her skal det trenes, slankes og presteres. Vi jager videre i vår søken etter det vi tror skal gjøre oss lykkelige.

Hva er det vi egentlig driver med? Hvor blir det av tankene om at det kunne vært hyggelig å få mer tid til hverandre? At man i det kommende året skal gi litt mer blaffen i å prøve å være så fordømt vellykket? Dette året da verden kanskje skal gå under, er det kanskje bedre for min mentale helse å vende blikket innover, og gi meg selv positive tanker.

Redsel en basal følelse

Det gir jo ingen mening å bare løpe rundt som et jaget dyr for å oppnå tilsynelatende suksess. Like lite som det er meningsfullt å være redd for katastrofer som sannsynligvis aldri blir noe av.

Redsel er en basal følelse hos mennesket, og det er derfor ikke så rart at vi frykter at det skal skje noe forferdelig etter alle spådommer vi har blitt foret med de siste årene. Selv sønnen min på 14 har fått med seg den fryktelige datoen 21.12.2012.

Noe å tro på

Jeg forstår at mange får det vondt inni seg og opplever fortvilelse. Jeg har bare så lyst til å gi både dem, og meg selv, et lite lyspunkt. Noe man kan tro på, og som kanskje kan gi trøst og gjøre oss litt roligere og tryggere.

Forskjellen på menneskers måte å oppleve verden på, kan være at noen mener et glass er halvfullt, mens andre vil si det er halvtomt. Hvem tror du har det best? Jeg er ganske overbevist om at det er den som sier glasset er halvfullt.

Mindfullness

I går kveld begynte jeg å lese en bok om mindfullness. Psykiateren Åsa Nilsonne, som også har drevet forskning på hjernens funksjoner, sier at man faktisk kan se endringer i en hjerne basert på hva et menneske opplever og hva det gjør med disse opplevelsene. Positive tanker gir andre utslag i hjernen enn negative.

Blir det du tenker

Jeg trenger vel ikke fortelle hvem som lever de «beste» livene? For meg virker det derfor logisk at dersom du tenker positive tanker, vil det gjenspeile seg i hjernens måte å jobbe på, hvordan du opplever verden, og i sin tur hvordan du har det med deg selv. Konklusjonen kan enkelt oppsummeres slik: Du blir det du tenker.

«Lettvint» løsning

Noen lar seg kanskje provosere av at jeg gir en så «lettvint» løsning på hvordan hjernen og vi mennesker fungerer. Dette kan både være de som opplever livet som en kamp og en pine, eller de som har en psykisk lidelse.

Jeg tror uansett det er formålstjenlig å ha et positivt livssyn. Det koster ikke noe å prøve seg med noen positive tanker. Å forsøke å være optimistisk og positiv gjør i hvert fall ingen skade, det er jeg nittini prosent sikker på.

Nye verdier

Mitt nyttårsforsett skal være at jeg skal forsøke å tro at spådommen om verdens «undergang» egentlig er en lovnad om at det nå kommer bedre tider etter de katastrofene som allerede har inntruffet. At vi nå blir tvunget til å finne nye verdier og mening utover det økonomiske og «overfladiske».

Vil være optimist

Jeg vil tro at vi virkelig har fått en ny sjanse til å skape en bedre verden å leve i. Selv om mange kanskje syns jeg er naiv og urealistisk, ønsker jeg heller å være det enn å sitte redd og frustrert over at det kanskje ikke kommer en ny dag etter 21.12.2012.

Jeg tror ikke det er mer realistisk i hvert fall, og skulle alt gå ad dundas, skal jeg ha det bra og kose meg før så skjer!

 

Hopp til meny