Hopp til meny
Avisleser
LITE DEBATTERT: Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla etterlyser at både media og beslutningstakere fokuserer mer på svakhetene ved diagnosesystemet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Trenger vi diagnoser?

-Det er uendelig mange aspekter ved diagnosesystemet som burde vært problematisert og debattert, men da må de som sitter med makten både faglig og politisk tørre å ta debatten, skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla.
Birgit Valla

BIRGIT VALLA

  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.

I et nytt blogginnlegg på Psykologforeningens nettside stiller Valla spørsmål ved om vi trenger diagnoser.

Ikke godt nok

Hun viser til eksempler både fra egen og andres praksis der diagnosene ikke godt nok beskriver utfordringene og symptomene folk har.

Brøt diagnoseplikt

Valla tar frem et eksempel der hun  en gang valgte å ikke stille noen diagnose på en skoleelev, men i stedet gi en beskrivelse til læreren av problematikken. Mens Vallas veileder påpekte at hun har diagnoseplikt når hun jobber i spesialisthelsetjenesten, sa læreren dette:

-I alle de år jeg har jobbet i skolen, og støtt på denne problematikken, har jeg aldri fått den så godt beskrevet før. Nå forstår jeg mye bedre hvordan vi kan tilrettelegge.

-Relatert til rettigheter

-Så da er det vel greit, spør Valla, og svarer:

-Nei, det er ikke det. Fordi diagnoser er sterkt relatert til rettigheter og tilgang på ressurser for hjelp. Poliklinikkene trenger dem også fordi de paradoksalt nok er en kvalitetsindikator. Og som jeg vet så altfor godt, man er pliktig til å diagnostisere innefor dette systemet. Men trenger folk dem for å få det bedre? Ifølge (Paula) Caplan er svaret på dette nei, skriver Valla.

Behring-debatt

Hun viser til debatten rundt diagnosen til Anders Behring Breivik, som har skapt en del kritiske røster til diagnosesystemet.

-Men faren for at disse stilner etter hvert er stor, og vi fortsetter som før, skriver Valla.

Savner engasjement

Valla savner initiativ fra departementshold til å se på diagnosesystemet, som får så store ringvirkninger innen psykiske helse.

-Media synes også motvillig til å gå inn i denne problematikken, påpeker hun.

Hopp til meny