Hopp til meny
Unny Winther
TRENGER NASJONAL SATSING: -Det var en positiv satsing i perioden for Opptrappingsplanen, med mye godt fokus på psykisk helse. Men etter 2008 har nedskjæringene begynt. Jeg tror det trengs et nasjonalt fokus og en videre nasjonal satsing for å opprettholde kvaliteten på tilbudet, mener psykiatrisk sykepleier Unny Winther. FOTO: Privat.

-Psykisk helsearbeid trenger anerkjennelse

I 24. etappe av intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt" har vi intervjuet psykiatrisk sykepleier Unny Winther. Hun jobber nå ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og jobbet tidligere i Balsfjord kommune.

Navn: Unny Winther.

Jobb: Psykiatrisk sykepleier ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn. Bor i Balsfjord kommune, og har tidligere jobbet der med psykisk helsearbeid.

Utfordret av: Tore Ødegård, Tromsø kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Ketil Slettli, Storfjord kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Landlig, traust og naturskjønn.

-Hva er det beste med jobben din?

-At jeg får gjøre det jeg liker best, å bidra til at mennesker, inkludert meg selv, vokser og utvikler seg.

-Og hva er det verste?

-Verst er det når vi ikke lykkes med å skape vekst og utvikling.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Man må ha nok kyndige personer som har tid til å utøve relasjonsarbeid. Brukeren bør slippe å forholde seg til alt for mange ulike personer i tjenesteapparatet. Det psykiske helsearbeidet trenger å få anerkjennelse som et viktig arbeid. Nå når Opptrappingsplanen er over ser vi at bevilgningene til psykisk helsefeltet skjæres ned igjen, og det er bekymringsfullt.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve

-Massiv satsing av forebyggende art for ungdom og psykisk helse. De psykiske helsearbeiderne samarbeider med kultursektoren i kommunen, slik at man for eksempel har fått til årlige konserter der ungdom får bruke sine ressurser både på scenen og til lyssetting, scenearbeid og lignende.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?

-Jeg kjente den ikke fra før, men synes etter å ha sett på den at den er nyttig, positiv og kunnskapsfremmende. Jeg kommer til å bruke den i fremtiden.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Norsk forening for oppmerksomt nærvær sin side www.nfon.no.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Frem til 2008 – 5, nå 3. Det var en positiv satsing i perioden for Opptrappingsplanen, med mye godt fokus på psykisk helse. Men etter 2008 har nedskjæringene begynt. Jeg tror det trengs et nasjonalt fokus og en videre nasjonal satsing for å opprettholde kvaliteten på tilbudet.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse? 

-Jeg går, uansett vær og vind, jeg praktiserer Mindfulness og jeg velger aktivt i livet mitt. Uansett hva som skjer meg har jeg en bevissthet om at jeg selv kan velge min respons til det som skjer. Selv om du kommer til en hengemyr i livet, så trenger du ikke å hoppe uti den. Du kan velge å gå forbi den.

Les også på napha.no:

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-Diktet "Sweet darkness" av David Whyte.

Hopp til meny