Hopp til meny
Kvinne i grønn genser, skriver på pc
SOSIALE MEDIER: De positive sidene ved å uttrykke seg gjennom sosiale medier kan være viktigere enn de negative. Dette peker Odd Volden på i dette blogginnlegget.

Erfaringsnettverket på Facebook lever

Sosiale medier gir mange muligheter, på godt og vondt. På den gode siden finner vi økte muligheter for å uttrykke oss og å komme i kontakt med mennesker med liknende erfaringer som oss selv.
Odd Volden

Odd Volden

  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no.

På den kanskje ikke fullt så gode siden finner vi muligheten for at vi kan komme til å meddele oss om noe som vi i ettertid kan komme til å angre på. Vi kan komme til å utlevere sider ved seg selv og andre som kanskje burde vært forbeholdt mindre åpne fora.

Googlemoralismen

Jeg er personlig ikke så bekymret for det siste. Hvem vil egentlig jobbe for en sjef som ikke vil ansette folk som har psykiske problemer? Hvem vil jobbe for en sjef som ikke tillater sine ansatte å ha tråkket feil en eller annen gang?

Det går an å mene mye om googlemoralismen, men det skal vi ikke bruke flere kalorier på i dag. I mine øyne er det atskillig mer spennende at det i dag i prinsippet er like enkelt å legge ut en god eller dårlig opplevelse fra lukket post i psykisk helsevern som det er å rate et hotellrom på Kypros eller et restaurantbesøk i Roma.

Stor aktivitet

Erfaringsnettverket er en gruppe på Facebook. Gruppa ble startet i november 2010. Gruppa har 367 medlemmer (18.juni 2012).

Erfaringsnettverket er en åpen gruppe. Hvem som helst som søker opp Erfaringsnettverket kan lese det som står der. Kun de som er medlemmer kan selv legge ut saker og kommentere saker som er lagt ut av andre.

Det er ikke så vanskelig å opprette en gruppe på Facebook. Utfordringen er å få noe til å skje i gruppa over tid. Det har Erfaringsnettverket fått til. Det postes og likes lenker, erfaringer og kommentarer jevnt og trutt.

Noen innlegg

Her er noen innlegg fra Erfaringsnettverket den siste tida, for å gi dere en anelse om hva som kan bli formidlet i denne gruppa:

”Denne dritten (psykofarmaka) ble jeg tvangsmedisinert med i månedsvis i 2008, holdt nede av personellet, skrikende. Ble så inkontinent at jeg var lenket til senga”.

...

Fra brev fra et DPS datert 7/6-12:

 ”Jeg ser det ikke som hensiktsmessig at en henvisning til videre tilbud kommer herfra. Behandlingen her ble jo avsluttet nettopp fordi du ikke lenger ønsket å gjøre et endringsarbeid mht egen personlighetsmessig fungering samt at du ikke hadde ønske om medikamentell behandling.

For at du skal få rett til helsehjelp må det formuleres en bestilling som en poliklinikk kan ta stilling til. Dette må gjøres gjennom en grundig samtale med fastlege eller annen lege som kan gjøre en oppsummering av dine plager og funksjonsnivå pr i dag, gjøre en vurdering og sammen med deg formulere en bestilling til en poliklinikk.

Med hilsen 

(psykologspesialist)”

...

”OCD - "Obsessive Compulsive Disorder" - er en mangfoldig psykisk lidelse som ofte opptrer sammen med andre lidelser. I denne filmen forteller Vilde, Fredrik og Katrine om sine ulike angstproblemer, tvangstanker - og ofte meningsløse ritualer for å roe angsten...”.

...

” I dag drar eg hjem igjen, forberedelser te å møta sommervikarer å miljøarbeidere på Psyk... Tema: hva holdninger møter dere brukere på? Ha ei flott uke alle her inne :)”

Stor variasjon

Disse innleggene hinter om stor variasjon i så vel innhold som form i Erfaringsnettverket. Det å motta (eller bli tvunget til) psykiatrisk behandling / psykisk helsehjelp, kan være både smertefullt og krenkende. Det er derfor flott at det finnes et forum som dette, hvor det er mulig å være både frustrert og sint.

Men det finnes også mange som har gode opplevelser og som gjerne vil dele disse med andre. Det finnes mye håp og støtte i Erfaringsnettverket. Jeg opplever dette som noe av det beste med denne gruppa: den gir et variert og realistisk bilde, på godt og vondt, av det man kan oppleve / bli utsatt for på psykisk helsefeltet i dag.

Tips tjenestebrukere !

Jeg oppfordrer derfor dere som er tjenesteytere til å tipse deres pasienter / brukere om Erfaringsnettverket. Uansett hvor god hjelp vi får, vil vi ofte, i hvert fall i noen faser av behandlingen og rehabiliteringen, ha god tid, mange spørsmål og mye som skal fordøyes og forstås.  Erfaringsnettverket viser oss at vi ikke er alene.

Erfaringsnettverket er et høyst oppegående forum for likemannsarbeid og erfaringsdeling og er en viktig ressurs for mange av oss. Og det beste av alt: her er det ingen krav om henvisning, og ingen ventelister!

Dagens musikalske

Ingen ”smooth” overgang til dagens musikalske denne gang? Eller...vel, her er i hvert fall Sade: Smooth Operator

 

Hopp til meny