Hopp til meny
COLOURBOX569619
BALANSE: Å meditere, oppleve natur og være kreativ kan være måter å finne balanse i livet, som supplement eller alternativ til medisin, mener Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Vi har alle ulike behov

Det knitrer i bålet vi har tent på stranda. Vi er 22 mennesker som sitter på knærne med lukkede øyne. Det er lørdag morgen, klokka er halv sju. Det er helt stille, bortsett fra lystig fuglekvitter og en rislende bekk som renner ut i det stille vannet vi sitter ved.
Rigmor Galtung
Rigmor Galtung.

RIGMOR GALTUNG

Vi er i ferd med å «kle på oss dagen». Vi puster inn frisk luft, fokuserer på ulike energipunkter i kroppen. Dette gir en rolig og fin start på en ny dag. Etter denne morgenen i Kragerø for en måned siden, har jeg meditert hver dag!

Opptatt av piller

Høres ikke dette fint ut? Det er det også, og det er så godt for kropp og sjel. Det må jo bare være sunt? Eller?

Vi er opptatt av piller og evidensbaserte behandlingsformer i Norge. Det er vel og bra, men vi glemmer av og til at det går an å tenke litt «utenfor boksen» også! Jeg ville forøvrig aldri gå i den fella å påstå at meditasjon, og det å utvikle seg åndelig, er medisin nok mot alvorlige psykiske lidelser. Men det er et fantastisk tillegg. Jeg har i hvert fall endelig funnet noe som passer for meg. Det er fint, veldig fint! Men selv om jeg nå har lagt ut på en reise der jeg kommer mer i kontakt med min egen kropp og den jeg er, tar jeg allikevel medisinene mine.  Jeg sier som Ole Brum: Ja takk, begge deler.

Har alle ulike behov

Det er også viktig for meg å påpeke at dette er sunt og fint for meg, men ikke nødvendigvis for alle andre. Vi har alle ulike behov og måter å være i verden på, enten vi har en psykisk lidelse eller ei. Det er ikke så stor forskjell på oss og de «psykisk friske».

Enkelte leger og fagfolk mener at meditasjon og andre former for alternativ tenkning er direkte «farlig» for pasienten, og at det kan gjøre dem sykere. Det kan sikkert stemme i enkelte tilfeller, men det kan faktisk også skje med feil medisinering, eller for mye psykofarmaka for den saks skyld.  Vi må ikke glemme at det er noe som heter psykisk helse også, og ikke bare psykisk sykdom….

Lik rett til behandling

De nye retningslinjene i psykisk helsevern sier at alle har lik rett til behandling, også de som ikke ønsker å ta medisiner. Dette er et viktig perspektiv å ha med seg i møte med en pasient.

Terapeuter kan ofte glemme personens selvbestemmelsesrett og autonomi i sin iver etter å forsøke å medisinere folk friske. Å «skremme» folk gjør ofte mer skade enn nytte. Motivasjon og psykoedukasjon er viktige ingredienser for å skape en god relasjon. Enkelte fagfolk ser ut til å tro at piller er løsningen på alt.

Finne balanse i livet

Slik er det ikke alltid. Jeg går på medisiner. For meg føles det nødvendig for at jeg skal kunne leve det livet jeg ønsker, men man må også godta og respektere at andre har det annerledes. For noen oppleves medisiner som et hinder for å ha god livskvalitet. De føler de blir «numne» og uten naturlige svingniger. Jeg forstår at de ikke ønsker å ta piller. Man kan ikke bare fnyse av disse viktige refleksjonene og de ønskede valgene hos dem man skal hjelpe. Det er respektløst og uten ydmykhet for pasientens følelser og behov.  I slike tilfeller er det kanskje ekstra viktig at man jobber mye med å finne balanse i livet på andre måter enn ved medikasjon, som å ved meditere, oppleve natur, være kreativ, og gjennom dette bli godt kjent med seg selv.

Jeg kan på ingen måte fraråde noen, verken friske eller de som har en lidelse, å unne seg slike gode og sunne opplevelser.

Hopp til meny