Hopp til meny
Lise Johannesen Øwre og Espen Øwre

Lise Johannesen Øwre og Espen Øwre håper at deres historie kan være med på å hjelpe andre. FOTO: Knut Jul Meland / Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Mistet datteren i selvmord - tildelt ytringsfrihetspris

Espen Øwre og Lise Johannesen Øwre er tildelt Ytringsfrihetsprisen i psykisk helsevern for sin kamp mot over- og feilmedisinering i psykiatrien, og for mer åpenhet og samarbeid med pårørende.

YTRINGSFRIHETSPRISEN

-Vi setter enormt stor pris på denne tildelingen. Det gir oss en boost til å fortsette vårt viktige arbeid, sier Espen Øwre.

-15 000 doser sterke medisiner

Prisen på 10 000 kroner går inn i arbeidet til Silje Benedikte Stiftelsen, som foreldrene opprettet etter datterens bortgang.

-Silje Benedikte Johannesen Øwre ble bare 20 år gammel. I løpet av de to siste leveårene fikk hun om lag 15 000 doser sterke medisiner. Hun fikk medisiner som skulle hjelpe mot symptomer på tilstander og sykdommer hun ikke engang hadde, og flere av medikamentene har økt fare for selvmord som en av mange bivirkninger.

Det sa Victoria Ibabao Edwards fra Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern, da hun delte ut prisen. Foreldrene til Silje Benedicte fortalte under pristildelingen om hvordan de som pårørende følte seg maktesløse i forhold til hvilken behandling datteren fikk.

-Prisen inspirerer

I sin begrunnelse for tildelingen av prisen står det at "Ved å gjennomgå 3000 journalsider har foreldrene avdekket flere kritikkverdige forhold. Terapi var nærmest fraværende, medisiner var det derimot svært mye av. Fylkeslegen i Oslo og Akershus ga Ahus krass kritikk for flere forhold. I tilsynsrapporten ble det pekt på feildiagnostisering, uforsvarlig medisinering, dårlig evaluering av behandlingen, slurvete journalføring, og mangelfull pårørendekontakt. Fylkeslegen konkluderte: Dette er så ille som det kan bli".

-Prisen inspirerer, sier Lise Johannesen Øwre.

Foreldrene håper at deres historie kan være med på å hjelpe andre.

Les hele begrunnelsen for tildelingen av prisen.

Hopp til meny