Hopp til meny
Gatefotball Motbakkefestivalen Arendal

KAMP OM BALLEN: Gatefotballaget til Kirkens Bymisjon mot politiet, under Motbakkefestivalen i Arendal. 16 lag stilte, blant annet bystyret, kommunen, brannvesenet, NAV og gatefotballag fra Sørlandet. FOTO: Siri Bjaarstad/napha.no.

Ny festival for alle som har møtt motbakker

Gatefotball, konserter, båttur og grillfest var hovedingredienser i Motbakkefestivalen i Arendal, som denne uka ble arrangert for første gang.
Irene Dahlen Olsen (t.v.) og Anne Grethe Skjævestad Hansen

BÅTTUR: Over 80 mennesker var med på båttur til Torungen fyr. Uti havgapet var det  konsert, fiskekonkurranse og servering av fiskesuppe. Her er initiativtaker bak Motbakkefestivalen Irene Dahlen Olsen (t.v.), sammen med erfaringskonsulent Anne Grethe Skjævestad Hansen.

Vi står midt i Arendal sentrum, på Sam Eydes plass utenfor kultur- og rådhuset. Rundt oss koker det av liv når politiets fotballag spiller mot Kirkens Bymisjons gatefotball. Det er nesten fullt på tribunene, og nysgjerrige forbipasserende strømmer til. Et par hundre har møtt opp for å få med seg fotball midt i bykjernen.    

-Vi som spiller er kompiser

En av spillerne på et av gatefotballagene tar en velfortjent hvil på tribunen mellom kampene. Han ønsker å være anonym, men vil gjerne formidle det gode med gatefotball og at det er fint med festival.

-Jeg har hatt store problemer med rus i livet mitt. Men nå har jeg vært rusfri i to år, og skal snart skrives ut av sykehuset og flytte inn i huset mitt, forteller han.

Han har under hele sykehusoppholdet spilt fotball en gang i uka, og det har vært en viktig aktivitet.

-Vi som spiller på laget er kompiser. Og så er det veldig koselig at politiet og brannvesenet er med på en festival som dette, sier han før han på ny gjør seg klar til kamp.

Gode opplevelser sammen

-Dette er en fest for alle som har møtt på motbakker i livet, og det har vi jo alle på en eller annen måte, sier initiativtaker og motor bak Motbakkefestivalen, Irene Dahlen Olsen.

Hun er avdelingsleder for enhet levekår i Arendal kommune, og har klare tanker bak festivalen.

-Vi ønsker å gi en stemme til de vi vanligvis ikke hører så godt. Det å vekke opp byens befolkning, vise at vi har et mangfold i byen vår, det har vært utgangspunktet bak dette konseptet, forteller Olsen ivrig.

Ideen til festivalen kom under Arendalskonferansen i fjor, sier Olsen. Arendal kommune vant nemlig kommunesektorens innovasjonspris 2014, og hun fikk ideen om å sende inn forslag for å lage en festival. De fikk 40 000 kroner derfra, og resten har de tatt fra et fond på brukerstyrt senter.

-Jeg vil vise at vi kan være sammen om ting. Vi trenger ikke nødvendigvis egne arrangementer for mennesker som sliter med rus og psykiske helseproblemer. Vi kan få gode opplevelser sammen, mener avdelingslederen.

Kommet for å bli

Det kan virke som om Motbakkefestivalen er kommet for å bli. Alle de napha.no snakker med under disse to dagene er utelukkende positive, og ønsker at dette er starten på en tradisjon. En av politiets fotballspillere sier det slik:

-Noen av oss har til og med avbrutt ferien for å spille fotball her i dag. Dette er bra for byen, og det er fint å møtes på andre arenaer. Neste år kan vi inkludere mange flere, potensialet er stort, sier han.

-Hele konseptet handler om å gjøre noe sammen, og hele programmet for festivalen har blitt til gjennom mange møter og samtaler mellom brukere og fagfolk, sier Irene Dahlen Olsen.  

Hun forteller om et stort engasjement blant mange aktører i byen. Både Mental helse, Kirkens bymisjon, Med hjerte for Arendal, Blåkors, kulturetaten i kommunen og mange, mange frivillige har vært engasjerte.

-Det hadde ikke blitt noen festival uten disse. Politiet er også veldige positive, sier hun begeistret.

-Dette vil vi ha hos oss også

Nabofylket Vest-Agder var godt representert under fotball-turneringen, og stilte med to lag. Kristiansand gatefotball stakk til og med av med seieren i den store finalen mot Arendal gatefotball, til stor jubel for de som hadde tatt turen over fylkesgrensa.

 -En sånn festival ønsker vi oss i Kristiansand også, sier Jan Ivar Ekberg fra A-larm og Tor Kapstad fra fritidsetaten i kommunen, som for anledningen var lagledere for vinnerlaget. De berømmer initiativet, og er allerede i gang med å tenke på hvordan de kan realisere noen liknende i sin by.

Motbakkefest

Motbakkefest med konsert. FOTO: Siri Bjaarstad/napha.no.

Hopp til meny