Publisert: 11. februar 2019.   Endret: 12. februar 2019
Smaken av Toscana - spillefilm

AKTUELL SPILLEFILM: Arturo er en av Italias mest anerkjente kjøkkensjefer, men har et sinnshåndteringsproblem. Guido har store drømmer, men møter utfordringer fordi han er annerledes (FOTO:Manymore Films (c) )

En smak av Toscana og Recovery

En smak av Toscana og Recovery

13. februar presenterer NAPHA kinofilm i recovery-ånd på Cinemateket i Trondheim. Dette blir den første av en serie filmer, og en lun oppladning til jubileumskonferanse.

Dagen før NAPHAs 10 årsjubileumsseminar på Dokkhuset scene i Trondheim, inviterer vi tilreisende  - og alle interesserte i geografisk nærhet - til filmkveld. 

I samarbeid med Cinemateket i Trondheim presenterer NAPHA filmen Smaken av Toscana. Før filmen blir det mottakelse samme sted. 

Dette er vår vri på pre-konferanse. Oppmøte 13. februar, kl. 19.00 i Olavskvartalet i Trondheim. 

Billett kjøpes via denne direkte-lenken, eller via  Cinemateket i Trondheim  og se Facebook-arrangement for visningen av Smaken av Toscana

Psykisk helse på film

-NAPHA gjør et veldig viktig arbeid, og det er utrolig bra at det også går an å bruke film til å spre kunnskap om psykisk helse, slik vi nå prøver på med visningen av Smaken av Toscana, og med en serie andre filmer vi planlegger å sette opp på i vår, sier Svein-Inge Sæther, daglig leder ved Cinemateket i Trondheim.

De siste 10 årene har vi sett regissører og medvirkende i dokumentarfilm, TV-serier, kortfilm og spillefilm sette  tema, som NAPHA som kompetansesenter arbeider med ,på dagsorden. Napha.no har omtalt flere av disse, f.eksempel Stemmene i hodet - uvurderlig nybrottsarbeid og nylig Føniks

Vil vise et spenn

-Psykisk helse på film kan høres ut som veldig tung materie, men vi satser på et bredt og mangfoldig filmutvalg når vi setter sammen filmserien vår. Med smaken av Toscana starter vi i den lettere enden av skalaen, sier Sæther. 

Valg av film -  håp

En gruppe i NAPHA har sett filmer, veid, og kjent etter - og er nå veldig fornøyd med valget av film. Smaken av Toscana kler jubileumsarrangementet som helhet. Håp og mestring, og veien dit... 

-Ja, det er en recoveryfilm, sier Møyfrid Kjølsdal, faglig rådgiver i NAPHA.

Om smaken av Toscana

Les Torbjørn Gravs anmeldelse av filmen

Regissør Francesco Falaschis tar oss med på reise til Toscana, der kokker konkurrerer beinhardt i den kulinariske kunsten. Arturo er en av Italias mest anerkjente kjøkkensjefer, men har et sinnshåndteringsproblem. Etter et kort opphold i fengsel skal han utføre samfunnstjeneste på en skole for tenåringer med Aspergers syndrom. Studentene er ivrige etter å lære, spesielt Guido, en ung mann som husker hver eneste ingrediens i hver oppskrift. Kan man drømme om det umulige? Det går ikke knirkefritt. 

Hvem er hjelper og hvem trenger hjelp?

Hvordan være en god hjelper? Psykisk helsearbeid starter ved å lytte til den enkeltes håp og drømmer og hente frem iboende ressurser. Å få delta i arbeid og fritidsaktiviteter som gir opplevelse av mening, ha gode relasjoner til andre og ha et støttende nettverk, gir styrke til å takle utfordringer og styrke til endring og bedring. 

Det lyder så enkelt. Så enkelt som at pizza og film på italiensk er garanti for suksess? 

Men, som i Smaken av Toscana, er det kanskje hjelperne som må forandre seg mest… 

Jubileumsseminaret Vi heier på kommunene streames live 14. februar!

14. februar feirer NAPHA 10 års arbeid for utvikling av gode kommunale tjenester til mennesker med psykiske helseutfordringer. Fagfolk fra Lofoten til Kristiansand presenterer det beste av tiltak i kommune-Norge. Dette skjer på Dokkhuset i Trondheim. Jubileumsseminaret streames live på Napha.no. 

 

 

 

 

 

Smaken av Toscana (spillefilm)

Originaltittel: Quanto basta

Produksjonsland: Italia 2018

Regi: Francesco Falaschi

Manus: Francesco Falaschi, Filippo Bologna, Ugo Chiti, Federico Sperindei

Foto: Stefano Falivene Med Vincino Marchioni, Valeria Solarino, Luigi Fedele

Lengde: 1t 32m 

Italiensk tale, norsk tekst

 

EN SERIE AV FILMER: Det er gledelig og viktig for Cinemateket å få sjansen til å samarbeide med NAPHA i forbindelse med 10-årsjubileet. Vi tar sikte på å fortsette på regelmessig basis også etter denne første filmkvelden vi arrangerer sammen, sier Svein-Inge Sæther, daglig leder, Cinemateket i Trondheim.

Kommenter:

Mer om

napha.10.år jubileum film

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen