Publisert: 14. november 2017.   Endret: 18. desember 2017
Bent Høie og prisvinnere Årets pårørendekommune

ANERKJENNELSE FRA HELSEMINISTEREN: I Ålesund kommune er tilbudet til pårørende så godt, at det fortjener å løftes frem. Her er prisvinnerne sammen med Helse- og omsorgsminister Bent Høie 13. november, 2017. Prisen består blant annet av et kunstverk av Bjørg Thorhallsdottir. (Foto:Gunder Christophersen, Barns Beste)

Ålesund kåret til årets pårørendekommune

Ålesund kåret til årets pårørendekommune

Helseminister Bent Høie (H) delte mandag 13. november ut pris til Ålesund som «Årets pårørendekommune».

Ålesund kommune får prisen for et bredt og sammensatt tilbud til pårørende i helsesektoren. Over flere år er det bygd opp systemer og rutiner i Ålesund for å møte de pårørende. Tilbudet er uavhengig av diagnose til den som er rammet.

Publikum ble oppfordret til å nominere kandidater, og nærmere 90 forslag til kandidater kom inn.

– Ålesund utmerket seg med et bredt og stort antall tilbud til pårørende i alle aldre og til ulike diagnoser. Samtidig har de forankret arbeidet med pårørende helt opp i rådmannens stab. Pårørendearbeidet i Ålesund kommune har også sine ildsjeler, men forankringen gjør at arbeidet er mer sikret og strukturert, sier jurymedlem og daglig leder av Pårørendesenteret, Unn Birkeland.

Første gang prisen deles ut

13. november 2017 delte Helse- og omsorgsminister Bent Høie ut prisen på konferansen «Pårørendesamarbeid og pårørendestøtte i kommuner og helseforetak» på Gardermoen. Prisen består av et kunstverk av Bjørg Thorhallsdottir, samt 10.000 kroner som kommunen skal bruke på ytterligere kompetansehevende pårørendetiltak blant sine ansatte. Det er første gang prisen deles ut. 

Vil motivere

Hensikten er nettopp å anerkjenne og stimulere til godt arbeid for målgruppen pårørende.

– Vi håper prisen blir en motivasjon, ikke bare for den kommunen som får prisen, men også andre kommuner til å yte mer for pårørende, sier Birkeland.

Disse står bak

En rekke organisasjoner har gått sammen om å opprette prisen: Pårørendesenteret i Stavanger, BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende, Napha – Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, PIO – Pårørendesenteret i Oslo, NK LMH – Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse, NKS Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge og Pårørendealliansen. Intensjonen er at dette skal bli en årlig kåring.

Gjøvik, Stavanger og Oslo i finalen

Sammen med Ålesund var også Oslo, Stavanger og Gjøvik med i finalesjiktet.

– I Oslo fant vi mange gode opplæringstilbud samt et unikt samarbeid mellom kommunen og en pårørendeorganisasjon i driften av et pårørendesenter. I Stavanger fant vi gode eksempler på god dialog og samarbeid med pårørende og i Gjøvik kommune fant vi flere kreative og nytenkende tilbud. Blant annet har Gjøvik kommune en veldig god og informativ nettside om pårørendeaktivitetene, opplyser Birkeland.

Kommenter:

Mer om

pårørende nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen