Publisert: 08. februar 2018.   Endret: 01. november 2019
Peder Kjøs

LYTT TIL TERAPITIMER PÅ PODCAST: Peder Kjøs mener at muligheten til å fordype seg i andre menneskers liv og endringsprosesser kan gjøre oss klokere og mer forståelsesfulle. Psykolog Peder Kjøs (FOTO: Andreas Visdal/Anti)

Terapi på øret med Peder Kjøs

Terapi på øret med Peder Kjøs

«Hos Peder» er en av mange populære psykologi-podcaster for tiden. Det ellers litt mystiske terapirommet blir åpnet for lytterne når Peder Kjøs gjennom fire sesonger møter mennesker som søker hjelp for ulike utfordringer i livet.

I januar 2018 startet NRK Radio en podcast serie hvor lyttere gjennom fire sesonger kan følge med i terapirommet når psykolog Peder Kjøs møter mennesker som kommer til behandling. For et år siden søkte NRK etter personer mellom 18 og 40 år som kunne delta i prosjektet. 

En hensikt med serien er å åpne det mytiske og mystiske terapirommet, for å avdramatisere og vise hvordan virkelig terapi foregår, sier Peder Kjøs i artikkelen om den nye terapiserien på NRK.no

De fire vi møter i podcast-serien er:

  • «Fredrik», som bruker 95 prosent av sin fritid på nettet hvor han gamer eller oppsøker porno.
  • «Kristin», som er blind, har komplekser for eget utseende og sliter med konstant bekymring.
  • «Camilla», som har personlighetsforstyrrelse og fungerer dårlig på grunn av posttraumatisk stresslidelse (PTSD).  
  • Tirill (35), som er på nippet til å akseptere at hun kommer til å leve resten av livet alene.

Modig og interessant

Tre av de fire deltakerne i podcasten er anonymisert. Alle navn som blir nevnt, er tatt vekk, eller erstattet med et pseudonym. De som kjenner deltakerne vil  allikevel kunne gjenkjenne dem.

Peder Kjøs sier til NRK at han er veldig takknemlig for at deltakerne likevel velger å gi oss et innblikk i terapiprosessen. Han mener det er modig å bidra slik de gjør. Noen av hans pasienter har savnet noen å kjenne seg igjen i, men poengterer at de først og fremst deltar i serien for å få mulighet til å jobbe med sine egne temaer.  

Dyptgripende prosesser

Den første serien er på 11 episoder, «Evig single». Episodene er delt inn i noe avkortede terapitimer for at lytterne skal få en dyptgripende forståelse av et annet menneskes prosess, skriver NRK.  

Peder Kjøs mener at muligheten til å fordype seg i andre menneskers liv og endringsprosesser kan gjøre oss klokere og mer forståelsesfulle. 

Åpner terapirommet

Psykolog Peder Kjøs sier videre at en av målsettingene er å vise frem virkelig terapi, og forklarer at terapirommet vanligvis er et lukket rom som gjerne er omgitt av myter og mystikk. Kanskje kan det bidra litt til å avmystifisere det litt diffuse terapibegrepet.

Han har videre tro på at vi reflekterer klokere og blir mer forståelsesfulle når vi setter oss inn i andre folks liv, og går dypere enn fordommer, klisjeer og tilvente forestillinger.

Flere psykologi-podcast'er

Psykologforeningen.no omtaler også nyhet om Hos Peder-serien, i artikkelen Psykologi på øret, som viser til at det finnes flere populære psykologi-podcaster å velge mellom.  

Hos Peder – en serie der vi gjennom fire sesonger få være flue på veggen i terapirommet til Kjøs. 

Kjærlighetspodden Psykologene Sissel Gran og Catrin Sagen utforsker kjærligheten og forelskelsen. Hvordan blir du forelsket? Hvordan varer kjærlighet og hvordan knuses kjærlighet? Her får du gode råd om forelskelse, kjærlighet og samliv.

Psykologilunsj Populærvitenskapelig lunsjprat med psykologene Tommy Mangerud, Jonas Vaag og Jan-Ole Hesselberg. Hvorfor skal vi være glad for at vi har fordommer? Hvordan kan botox brukes i behandling av depresjon? Og hva i all verden er egentlig IQ?

Mindfit Du  spør om det du lurer på og psykologen vår svarer – med psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen og programleder Nils Heldal.

Webpsykologen psykolog Sondre Risholm Liverød står bak dette forsøket på å formidle psykologisk teori på en praktisk anvendelig måte. Hverdagspsykologi for fagfolk og folk flest.

Helsepodden Psykolog Andreas Tvedt Segrov og sykepleier Johnny Advocaat-Vedvik er opptatt av å foreslå forbedringer til beste for pasientene i Helse-Norge. I Helsepodden intervjues ledere, forskere, klinikere, teknologer og andre som både vil og tør gjøre noe med status quo

Pia og psyken Om psyken i alle dens fasetter – ofte med gjester som deler tanker og erfaringer. Anne Kristin Bergem er huspsykiater og Pia Pedersen programleder.  

NRK-psykologen Psykolog Egon Hagen har jobbet som klinisk psykolog, nevropsykolog, forsker og konsulent. Hans allsidige bakgrunn er kilden når han snakker rett fra levra 

-Vi reflekterer klokere og blir mer forståelsesfulle når vi setter oss inn i andre folks liv, og går dypere enn fordommer, klisjeer og tilvente forestillinger. 

 

 

 

 

 

 

 

Hos Peder
  • Produsert av Anti TV for NRK
  • Serien publiseres som podkast fire onsdager kl. 06.00. Først ut er Tirils terapiprosess, som ble lagt  ut 10. januar 2018
  • Du kan følge serien på NRK Radio på mobil og nett, eller laste ned alle episodene som podcast.

 

 

Hjelpetelefoner du kan ringe

Disse svarer på spørsmål om psykisk helse:

  • Mental Helse: 116 123
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40

Kommenter:

Mer om

helsefremming.og.forebygging behandling.i.psykisk.helsearbeid multimedia nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen