Publisert: 15. oktober 2019.   Endret: 15. oktober 2019
Bilde fra spillefilmen Disco vist på Verdensdagen. Josefine Frida i hovedrollen Miriam

KINOVISNINGER PÅ VERDENSDAGEN: Spillefilmen Disco handler om 19-årige Miriam. Som verdensmester i discodans og leder av Frikirkens ungdomsorganisasjon er hun kirkens og foreldrenes stolhet, men en dag  kollapser på dansegulvet. (FOTO: Jørgen Nordby, Mer Film). 

Enormt engasjement på Verdensdagen med tid som tema

Enormt engasjement på Verdensdagen med tid som tema

-Det har vært en fantastisk markering med 2200 registrerte markeringer over hele landet, sier leder for den norske Verdensdag-kampanjen.

-Engasjementet har vært enormt, sier kampenjeleder Le Hang Duong i Verdensdagen.  

Verdensdagen for psykisk helse 2019 ble markert 10. oktober. 

Med årets tema «Gi tid» ønsket den norske verdensdag-organisasjonen samtaler om det å være mer tilstede i eget og andres liv, for å styrke psykisk helse. De mener å ha truffet en nerve i samfunnet.

-En økning på 1500 fra i fjor betyr at vi har engasjert folk med dette temaet, sier Le Hang Duong.

Større mangfold

Nytt i år, er at så mange bedrifter har markert dagen. Med Åpenhetsprisen til Thomas Seltzer ønsket Mental Helse å inkludere menn i større grad i samfunnssamtalen om psykisk helse.

Mangfoldet er også større.  

-Vi har sett at flere med innvandrerbakgrunn er med, gjennom initiativ fra for eksempel Organisation of African Assosiations i Bergen og norsk friluftslivs inkludering og psykisk helse. Både moskeer og kirker har markert dagen. Vi vet også at Skeiv ungdom og Røde kors har markert, sier Le Hang Duong.

Disco vist i 11 byer

Filmen Disco ble vist kinoer mange steder i landet. I regi av filmdistributøren Mer Film i samarbeid med Mental Helse ungdoms lokallag, ble det arrangert samtaler og debatt etter filmvisning. 

 -Dette er typisk en markering som treffer folk som ellers ikke driver med psykisk helsearbeid. Folk skulle kanskje bare på kino for å se en film, og så får de noe mer, sier Le Hang Duong.

På overflaten virker alt perfekt, men 19 år gamle Miriam  er en ung voksen som lever under press og forventninger fra flere hold. Hun har det vanskelig og holder følelsene sine for seg selv.  Dette er utgangspunktet for fortellingen i filmen, som har fått strålende kritikker.

Mental Helse Ungdom stod på stand og delte ut flyere med informasjon.

-Disko belyser temaer Mental Helse Ungdom jobber med hver dag (… ). Ikke alle vet hvor de skal gå for å få hjelp. Du står i situasjoner for aller første gang, og det kan være vanskelig å se at det kan bli bedre, skriver Mental Helse Ungdom i informasjonsmaterialet de har delt ut.

Tema i tiden

Valg av tema er blant annet begrunnet av forskning.

-Både Ungdata-undersøkelsen og studentundersøkelsen Shot, rapporterer om stress og ensomhet. Vi ser det i sammenheng med tendensen til å si vi er travle og ikke ha tid. Statistikk viser også at ensomme bruker mye tid på sosiale medier, men likevel opplever ensomhet, sier Le Hang Duong. 

Et mål med kampanjen var å få folk til å stoppe opp og reflektere.

-Det å være mer oppmerksom på folk rundt deg, kan bidra til å redusere stress og til og med selvmord, sier kampanjelederen. 

Apolitisk og harmløs?

Verdensdagen for psykisk helse markeres i over 150 land, fra Nederland til Yemen, Sør-Afrika og Argentina, for å nevne noen. 

Den norske kampanjen når bredt ut, og med temaet «Gi tid» har mange klart å gjøre den til sin.

Et kritisk debattinnlegg er likevel delt av mange. I Dagbladinnlegget Tannløst pjatt -  Verdensdagen for psykisk helse markeres i Norge med å gjøre dagen apolitisk og harmløs, stiller Oda Rygh spørsmålstegn ved at den norske kampanjen helt siden 2012 har valgt et annen fokus og en annen tematikk enn den internasjonale.

 

Kommenter:

Mer om

verdensdagen film folkehelse nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen