I dag er ACT-teamene helt avhengige av NAV for å kunne trekke inn arbeid som en del av behandlingen.
-Det ville vært fantastisk hvis vi kunne fått til mer av det Rachel Perkins snakker om, sier Waldo Norstad.
Waldo Norstad er teamleder i aktivt oppsøkende behandlingsteam (ACT-team) - i Bydel Grünerløkka i Oslo kommune.
Rachel Perkins holdt foredrag om arbeid som en del av tilbudet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser under NAPHAs samling for ACT-team fra hele landet 21. september.
Dagen før var Rachel Perkins hovedgjest under konferansen Arbeid og psykisk helse i et behandlingsperspektiv, i regi av Helsedirektoratet og NAV.
Arbeidsløsheten for mennesker med psykiske lidelser er skyhøy, men ved hjelp av de syv prinsippene i IPS-modellen har flere kommet seg i jobb i England. Spørsmålet er hvordan dette kan overføres til norske forhold.
- Vi må omstille oss og tenke annerledes om arbeid for mennesker med psykiske lidelser, og dette er noe vi må jobbe hardt for i hjelpeapparatet, sier Norstad.
I Norge er et tettere samarbeid med NAV helt nødvendig.
-I dag kan ikke en person med uføretrygd ha noen inntekt ved siden stønaden fra NAV det første året uten at uføretrygden blir redusert. Dette kan virke negativt på motivasjonen for å tjene litt ekstra, sier Norstad.
Foreløpig er ACT-teamene helt avhengige av NAV, i følge Norstad.
-Vi vente på dem for å sette i gang tiltak. Vi har etablert et godt samarbeid med NAV, men det beste hadde selvfølgelig vært at ACT-teamene fikk en arbeidskonsulent i teamet, sier han.
Hvis ACT-teamene fikk en arbeidskonsulent med i teamet, ville det bli enklere å både finne jobber og trekke inn arbeid, mener Norstad.
-Det er litt ulikt hvilke muligheter de forskjellige ACT-teamene har til det, men vi ønsker å ta inn arbeid som en del av behandlingen. Uten en ansatt arbeidskonsulent i teamet er det vanskelig, sier han.
LES MER om virkemidler for et inkluderende arbeidsliv på NAV.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?