En konferanse i Trondheim i november 2012 satte fokus på tverrfaglig samhandling rundt eldre med psykiske helseplager.
AKTUELLE FOREDRAGSHOLDERE: Kenneth Ledang og Else Lindseth. Foto: T Asmussen
AKTUELLE FOREDRAGSHOLDERE: Kenneth Ledang og Else Lindseth. Foto: T Asmussen
Dette er en pasientgruppe som på mange måter fremstår som glemt både i opptrappingsplanen for psykisk helsearbeid og omsorgsløftet 2015.
Konferansen fokuserte på kunnskap om eldre og psykisk helse, utredningsverktøy, gode eksempel og utfordringer fra kommuner og spesialisttjeneste. Konferansen ble arrangert i et samarbeid mellom NAPHA og fylkesmannen i Sør Trøndelag for ansatte innen psykisk helsearbeid og helse og omsorg.
Kenneth Ledang innledet konferansen med å beskrive status i norske kommuner dag. Han slo fast følgende:
-Det er for lite respekt for den enkelte, respekt er en slik usynlig ting. Det er behov for en mer personsentrert omsorg. Individuell tilnærming må gjenspeiles i prosedyrer og arbeidsmetoder, sier Ledang og fortsetter:
-Personsentrert omsorg må bygges rundt grunnleggende prinsipper for menneskesyn, nærvær, ydmykhet, humor og tid.
Psykiatrisk sykepleier Else Lindseth fra Grong kommune ga tilhørerne en frisk og levende beskrivelse av en annerledes praksis i Grong. I bygda med omtrent 2500 innbyggere, har «alderspsykiatri» blitt et ufarlig og inkluderende begrep. Helsearbeiderne som jobber med denne gruppen har stor frihet, stor geskjeftighet og samarbeider mye på tvers av fag.
-Det er viktig med faglig kompetanse, men også å ha en vilje til å ta snarveier for å få noe gjort. Min jobb er å ta enkeltmennesket på alvor, sier Lindseth.
Hun fremhever at det er viktig å følge opp og være pasientens talskvinne, samt å gi støtte og veiledning til pårørende og organisasjoner.
-Pårørende er en fantastisk ressurs, men også mennesker med rett på støtte og omsorg i perioder, sier Lindseth.
Samtidig forteller hun at enkelte eldre har det vondt på grunn av vold og rusmisbruk i nære relasjoner.
-Mye av volden og rusmisbruket foregår skjult. Vi kunne trengt et eldrevern på linje med barnevern i vår kommune, stadfester Lindseth. Arbeidet hun og kollegene i Grong kommune gjør i forhold til alderspsykiatri/ psykisk helsearbeid blant eldre, har blitt godt mottatt av de eldre, og er nå satt på det politiske sakskartet i Grong.
Toril Husby og Gerd Inger Olsen fra Trondheim kommune fortalte fra sitt arbeid med vold i nære relasjoner. «Stopp volden snakk ut» er et tiltak kommunen har igangsatt for å forebygge fysisk, psykisk og seksualisert vold i nære relasjoner – i forhold til ulike aldersgrupper. Et mål er å styrke støtte- og behandlingsapparatet.
De to poengterte at vold i nære relasjoner tradisjonelt har vært usynliggjort, bagatellisert og ikke identifisert som problem. Av den grunn er det viktig å synliggjøre temaet. Det må skapes en sosial og kulturell aksept for å snakke om det.
Men det er en utfordring for hjelpeapparatet å tilby voldsutsatte helhetlige, tilgjengelige og faglige gode tjenester. Trondheim kommune har etablert disse tiltakene
Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem, både når man ser det i et kriminalitets-, helse-, likestillings- og oppvekstperspektiv. Vold skaper utrygghet. Det kan medføre helseskader, tap av velferd, og det begrenser den enkeltes livsutfoldelse.
Vold som finner sted i nære relasjoner rammer særlig hardt. Både menn og kvinner utøver vold, og både kvinner og menn utsettes for vold. Kvinner er imidlertid mer utsatt for alvorlig vold enn menn.
Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2012 fra Justis og beredskapsdepartementet, beskriver regjeringens handlingsplan på feltet. Les mer: http://www.regjeringen.no/pages/36717130/HandlingsplanJDweb.pdf
Vern for eldre er et landsomfattende tiltak for eldre. Les mer: http://www.vernforeldre.no/wip4/
I Trondheim gis informasjon, opplæring og veiledning til brukere og samarbeidspartnere. Ansatte i vern for eldre forsøker å skape samarbeid med hjelpeapparatet og andre som er i kontakt med eldre og pårørende.
Det er barrierer mot hjelp hos offeret, i familien og i det faglige støtteapparatet.
-Den som arbeider med eldre må ha kjennskap og evne til å overvinne disse barrierene for å kunne nå frem med hjelp, sier foredragsholderne Husby og Olsen. I foredraget beskriver de barrierene, og hvilke grep man kan ta for å overkomme dem. De fremhever det følgende som spesielt viktig dersom man skal nå frem i et behandlingsarbeid:
For opplæringsprogram om overgrep mot eldre se www.vernforeldre.no/info/
Les mer fra konferansen: Program. Ledangs innlegg 1 Ledangs innlegg 2. Vold mot eldre - Trondheim kommune. Eldre og psykisk sykdom, av overlege Dagfinn Green, St. Olavs Hospital.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?