"Det er ikke nok å vite, man må også bruke kunnskapen. Det er ikke nok å ville man må også gjennomføre"
Goethe
Sitatet ovenfor er hentet fra forordet til Retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidige ruslidelser og psykiske lidelser – ROP-lidelser. Retningslinjene var hovedtema på Ørlands-konferansen for Rusfaglig forum og nettverk for psykisk helsearbeid i Sør-Trøndelag 9.-10. April 2012. Der deltok 60 personer, brukere, ansatte i kommune, NAV og spesialisthelsetjeneste.
Ropbruker.no
Erik Holm fra Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) presenterte nettstedet ropbruker.no med «10 viktige anbefalinger du bør kjenne til». Nettstedet er utarbeidet for personer med både et rusproblem og en psykisk lidelse. Det tar for seg tema som: Individuell plan, pårørende, psykisk helse, arbeid og utdanning, egne ressurser, oppfølging bostedsløse, psykose, samordnet inntak og samarbeid.
Nettstedet har en App som gjør at brukere og andre kan laste ned relevante spørsmål på mobil til bruk ved besøk hos oppfølger, behandler.
Innlegget ble fulgt opp etter lunch med gruppearbeid for deltakerne der temaet var brukermedvirkning og ROP.
Personlighetsforstyrrelse og behandling
Overlege Hanne Grete Jensen ved Tiller DPS og ACT-team holdt et inspirerende foredrag om personlighetsforstyrrelse og behandlingsmuligheter. «Å arbeide med personer med samtidige rus og psykiatrilidelser krever både kunnskap, god evne til samhandling og, interesse og holdninger, sier hun. Det handler om respekt, empati og kunnskap til å forstå avvikende atferd.
Doping
Lars Wikdahl snakket om antidopingarbeid og hvordan doping som benyttes utenfor organiserte idrettsmiljøer er med og påvirker bla utviklingen av personligheten samt kroppslige funksjoner. Han beskrev hvilke varsellamper både lærere, behandlerapparat, familier og venner kan være oppmerksom på som raskt voksende muskelgrupper og endret adferd – aggressivitet og vold.
Økonomisk rådgivning
Økonomi er viktig for alle, ofte henger økonomi, psykiske problem og rus sammen. Armand Vestad fra NAV Østbyen ga en kort innføring i arbeid med økonomisk veiledning og gjeldsrådgivning. Her ble det et raskt innblikk i alt fra innkjøpsvaner, hvordan få en god oversikt, hvordan finne de billigste forsikringer, strømleverandører, mobilabonnement mm. Dette var noe deltakerne i salen kjente i igjen og ønsket mere kunnskap om!
Behandling og oppfølging i kommunen
Christian Clayborough og Jan Magne Moen fra Trondheim kommune ga oss et godt innblikk i kommunalt arbeid med ROP og bruk av kartleggingsverktøy. Tanya Bjerke og Lind Høås fra NAV Østbyen presenterte et samarbeidsprosjekt mellom NAV og Trondheim kretsfengsel.
Rask psykisk helsehjelp
Hanne Drøyvollsmo Renolen avsluttet dagen med å presentere Fosen IKS sine erfaringer med å delta i pilotprosjektet «Rask psykisk helsehjelp». Et nytt kommunalt behandlingstilbud rettet mot mennesker med angst og depresjon i kommunen.
Deltakernes evaluerte konferansen med et snitt over 5 av 6 mulige. Det forteller at konferansen ble opplevd som nyttig og at arrangørene hadde lykkes med både temavalg og gjennomføring. Mye nytt og positivt skjer på ROP-området. Det viktigste budskapet vi sitter igjen med etter disse to dagene er Mer kunnskap, gode holdninger, mer respekt og samhandling!
Foredrag fra konferansen finner du ved å klikke på tema her: Personlighetsforstyrrelse,Økonomirådgivning, SAmarbeid NAV Fengsel, Kommune kartlegging,utredning, Program
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?