Barn av foreldre med psykiske helseproblemer rapporterer lavere livskvalitet enn normalbefolkningen, og har det verre enn foreldrene tror, viser ny stor undersøkelse.
LEDET STUDIEN: Ahus har ledet arbeidet med studien. F.v. prosjektleder Torleif Ruud, Bente Weimand og Ellen Katrine Kallander. Foto: Gunder Christophersen/BarnsBeste.
LEDET STUDIEN: Ahus har ledet arbeidet med studien. F.v. prosjektleder Torleif Ruud, Bente Weimand og Ellen Katrine Kallander. Foto: Gunder Christophersen/BarnsBeste.
534 familier er intervjuet, i det som er den største undersøkelsen om barn som pårørende som er gjort i Norge. 199 av familiene er fra psykisk helsevern.
Studien viser at verken kommuner eller spesialisthelsetjeneste følger godt nok opp en plikt de fikk i 2010. Plikten gikk ut på å sørge for at barn av alvorlig syke eller rusmisbrukende foreldre skulle få tilstrekkelig informasjon og oppfølgning.
– På mange måter kan en si at dette er nedslående resultater. Men det tar tid å bygge opp systemer, sier leder Siri Gjesdahl i BarnsBeste.
Studien, som er ledet av professor Torleif Ruud, viser at familiene har et stort behov for praktisk hjelp i hjemmet. Likevel får de nesten ikke slik hjelp av kommunale instanser. For mange er det familie og venner som avhjelper situasjonen.
Barna tar vesentlig mer omsorgsoppgaver og husarbeid enn vanlig. De bruker mye tid på det, og opplever stress og belastning på grunn av det.
Familier med rusproblem har en vanskeligere sosial situasjon enn de andre som deltar i studien. De har lav inntekt, usikrere boforhold og er de som flytter mest. En høy andel av foreldrene med ruslidelse har begått lovbrudd, og har vært innsatt i fengsel.
Helsepersonell i spesialisthelsetjenesten mangler fortsatt kompetanse om hvordan foreldres sykdom påvirker barna. Kommunehelsetjenesten følger bare delvis opp loven om barn som pårørende.
– Barn og familie må være et av de faste temaene i all utredning og behandling, slik loven tilsier. Vanlige tjenester må inkludere barne- og familieperspektivet, ikke bygge opp spesialtjenester, heter det i en av mange anbefalinger i rapporten.
Siri Gjesdahl i BarnsBeste mener likevel at det er mye som gir grunn til optimisme.
-Blant annet ser vi at helsepersonell blir mer og mer skolert, samt at prosedyrer og systemer for registrering i journaler kommer på plass. Mange er opptatt av samarbeid rundt familiene som opplever at en av de voksne blir syk. Viktigheten av å ivareta barn når foreldre rammes av alvorlig sykdom eller rusmiddelavhengighet blir klarere for flere og flere innen hjelpeapparatet, sier hun.
Rapporten gir kommunene disse anbefalingene:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?