En allsidig hage er under oppbygning ved Gartneriet på Bygdø Kongsgård. De er her fem dager i uka for å plante, luke og vanne, arbeidssøkerne som er henvist fra NAV.
VISER VEI: Opplæringsansvarlig Erling Nilsen og kollega Berit Larsen i grønnsakshagen. -En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her, sier Nilsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
VISER VEI: Opplæringsansvarlig Erling Nilsen og kollega Berit Larsen i grønnsakshagen. -En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her, sier Nilsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
KILDE: Marianne Leisner, prosjektleder, Gartneriet
På Gartneriet ved Bygdø Kongsgård skapes det ny vitalitet i mennesker hver dag.
-Målet er ikke bare å få det til å gro i hagen og bedene våre. Vi vil også bidra til mer harmoni i mennesker, sier Marianne Leisner.
Hun er prosjektleder for Gartneriet ved Bygdø Kongsgård, der aktivitetene er mange for tida. Det vokser i grønnsaksbedene, og frukttrærne strekker seg mot sola. Og det skal bli en kafe, hvor menyvalgene har basis i produkter på gården. Man skal ha ulike typer seminarer. Og for ikke så snakke om konseptet, der folk som sliter kan komme hit og gjøre praktisk arbeid.
-Vi ønsker å skape et helhetlig driftskonsept der kretsløpene mellom dyrene, jorda, plantene og menneskene blir tydelige og sterke, slår Leisner fast.
Agronom og opplæringsansvarlig i Kirkens Bymisjon, Erling Nilsen, er en av sjefene i det daglige livet i den nyetablerte grønnsakhagen ved Gartneriet på kongsgården. Her foregår det arbeidstrening gjennom Unikum, en arbeidsmarkedsbedrift eid av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune. Deltakerne henvises fra NAV.
-De fleste som kommer hit på arbeidstrening strever med den psykiske helsa. Det er også noe rusproblematikk i bildet hos noen få, sier Nilsen, som har jobbet med arbeidstrening i Unikum i fem år. Grønnsakhagen ved Bygdø Kongsgård er en av arenaene deltakerne kan jobbe på. De startet her i vår, og er nå med på å bygge opp den allsidige hagen.
Gresskar, tomat, salat, persille, artisjokk. Jordbær og grønnkål. Det vokser i grønnsakhagen hver dag. Og rundt omkring går arbeidssøkerne og steller plantene.
-En viktig del av det hele er at de får ta del i hele kretsløpet. Vi ser at mange blomstrer opp av å jobbe her. De får struktur i hverdagen av jobben. De må møte opp klokka 09.00, og gi beskjed dersom de blir syke, De må følge arbeidslivets regler. Forholde seg til andre, i et team. Målet deres er etterhvert å få seg en ordentlig jobb, sier Nilsen.
Han og Larsen er del av et team på seks opplæringsansvarlige som fungerer som arbeidsveiledere for arbeidssøkerne som følges opp. I tillegg til Gartneriet har man arbeidsoppgaver knyttet til flere områder på Bygdø Kongsgård.
-Vi tar sikte på å hjelpe dem ut mot ordinært lønnet arbeid. Arenaen på Kongsgården er et tilbud til de som ønsker/ trenger en utprøvingsarena før de søker seg mot vanlig jobb, sier han.
Per i dag er 35 arbeidssøkere tilknyttet Gartneriet på kongsgården.
KILDE: Marianne Leisner, prosjektleder, Gartneriet
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?