Teamet som endrer mange eldres liv

Teamet som endrer mange eldres liv

Mental Helse-konferansen / Publisert: 16. mars 2017.   Endret: 17. mars 2017

–Det hender vi forteller de de eldre om aktiviteter de ikke ante fantes rett borti nabolaget, sier Bodil Klungerbo, som holdt innlegg på Mental Helse-konferansen 2017 i Oslo i dag.

klungerbo

BESØKER ELDRE: Bodil Klungerbo er fagleder for Infosenteret for seniorer i Trondheim kommune. -Noe av det viktigste når vi kommer inn i hjemmene til folk, er å være ydmyk, sier hun. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

BESØKER ELDRE: Bodil K...

Temaet for innlegget hennes var helsefremmende og forebyggende hjemmebesøk.

 -Alle 80-åringer i Trondheim, som ikke har etablerte tjenester, får tilbud om hjemmebesøk fra Infosenteret for seniorer. Målet er å få til en god, helsefremmende samtale med de eldre. De blir spurt om hvordan de opplever hverdagen sin i dag, om de får til det de ønsker.

-De får også ei infomappe med aktuelle opplysninger om kommunens tilbud, kurs, aktiviteter og treff som kan passe dem, sier Klungerbo.

De blir overrasket over alle tilbudene

-En del er ensomme og vet ikke helt hva de skal gjøre for å komme seg i aktivitet. Så blir de overrasket over å få høre det faktisk er en kafe, ei treningsgruppe eller aktuelle aktiviteter på menighetshuset rett borti nabolaget.

-Når vi kommer på hjemmebesøk, har vi også med informasjon som fremmer frivillighet. Og noen ganger viser det seg også at senioren selv har ledig kapasitet til å bidra med noe!

Setter stor pris på besøket

En evaluering av hjemmebesøkene i 2014 viste at 70 prosent av 80-åringene setter stor pris på den individuelle samtalen.

-De blir spurt om de føler hverdagen er meningsfull, om de føler tilhørighet, har et sosialt nettverk, noen fortrolige. Når vi snakker med dem, prøver vi å styrke dem i aktivitetene de gjør. For eksempel kan vi rose dem om de oppgir at de går mye i trapp eller ellers utfører gode hverdagsrutiner, forklarer Klungerbo.

iPad-kurs og Sterk- og Stødig-grupper

iPad-kurs og treningsgrupper er blant aktivitetene som tilbys.

-Kommunen har hele 21 Sterk- og Stødig-grupper rundt om i byen nå. Treningene, som består av øvelser som gir økt styrke og balanse, ledes av frivillige som får tett oppfølging og veiledning av kommunefysioterapeuter.

-Her får de eldre ikke bare økt styrke og balanse i kroppen. De møter også andre eldre. Vi ser at det er svært verdifullt.

Gruppene har stadig blitt mer populære, og konseptet, som er utviklet i Trondheim kommune i samarbeid med NTNU, holder nå på å spre seg til andre steder i landet.

Forteller om tapsopplevelser

Klungerbo sier at det viktigste når man er på hjemmebesøk, er å være ydmyk.

-Det er spesielt å gå inn i et hjem til noen, å bli invitert inn. Vi må huske at vi er på deres arena, slår hun fast.

-Kanskje blir det snakk om sorg og tapsopplevelser, og de eldre deler litt om hvordan det er å leve videre uten en partner, for eksempel.

-Da kan vi være der, til støtte.

De fleste sier de har et godt liv

Ifølge Klungerbo oppgir de fleste 80-åringene at de har et godt liv, til tross for at de går på medisiner og at helsa svikter.

-Det er flott å se! Vi oppmuntrer dem til å fortsette med det de klarer, og ber dem om å søke hjelp tidlig, dersom de har behov for det.  

 

Mental Helse-konferansen 2017
  • Mental Helse har innført en årlig konferanse.
  • Den første i rekken foregikk i Gamle Logen i Oslo 16.03.17
  • Tema: Eldre og psykisk helse – fremtidens eldreomsorg

 Les mer om Mental Helse

 

Forebyggende hjemmebesøk i kommunen
  • Er et tilbud om råd og veiledning til eldre som ikke har tjenester, eller som har begrensede tjenester fra kommunen. Det er en del av det helhetlige forebyggende arbeidet rettet mot eldre i kommunen.
  • Er et tiltak som kan bidra til å oppfylle kommunens ansvar for det forebyggende helse- og omsorgsarbeidet rettet mot eldre, og bidra til økt mestring i eget liv. Se også rundskriv om forebyggende hjemmebesøk i kommunene (regjeringen.no).
  • Veiledningsmateriellet bygger bl.a. på erfaringene fra det treårige utviklingsprogrammet for forebyggende hjemmebesøk til eldre.

KILDE: helsedirektoratet.no

Mer om

Eldre og psykisk helse Fysisk aktivitet Nyhet Aktivitet og fritid Kropp i psykiskhelsearbeid

Les også

Publisert: 24/6/2015

Morgenbad i havet – godt for kroppen og sjela

Publisert: 07/4/2017

Ny konferanse om natur og psykisk helse

Publisert: 29/4/2014

Kroppens posisjon i psykisk helsearbeid

Publisert: 23/10/2014

Bruk av hest i behandling av rusmisbrukere

Publisert: 19/2/2016

-Mulig å gi de som sliter psykisk treningsmotivasjon