–Det hender vi forteller de de eldre om aktiviteter de ikke ante fantes rett borti nabolaget, sier Bodil Klungerbo, som holdt innlegg på Mental Helse-konferansen 2017 i Oslo i dag.
BESØKER ELDRE: Bodil Klungerbo er fagleder for Infosenteret for seniorer i Trondheim kommune. -Noe av det viktigste når vi kommer inn i hjemmene til folk, er å være ydmyk, sier hun. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
BESØKER ELDRE: Bodil Klungerbo er fagleder for Infosenteret for seniorer i Trondheim kommune. -Noe av det viktigste når vi kommer inn i hjemmene til folk, er å være ydmyk, sier hun. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
KILDE: helsedirektoratet.no
Temaet for innlegget hennes var helsefremmende og forebyggende hjemmebesøk.
-Alle 80-åringer i Trondheim, som ikke har etablerte tjenester, får tilbud om hjemmebesøk fra Infosenteret for seniorer. Målet er å få til en god, helsefremmende samtale med de eldre. De blir spurt om hvordan de opplever hverdagen sin i dag, om de får til det de ønsker.
-De får også ei infomappe med aktuelle opplysninger om kommunens tilbud, kurs, aktiviteter og treff som kan passe dem, sier Klungerbo.
-En del er ensomme og vet ikke helt hva de skal gjøre for å komme seg i aktivitet. Så blir de overrasket over å få høre det faktisk er en kafe, ei treningsgruppe eller aktuelle aktiviteter på menighetshuset rett borti nabolaget.
-Når vi kommer på hjemmebesøk, har vi også med informasjon som fremmer frivillighet. Og noen ganger viser det seg også at senioren selv har ledig kapasitet til å bidra med noe!
En evaluering av hjemmebesøkene i 2014 viste at 70 prosent av 80-åringene setter stor pris på den individuelle samtalen.
-De blir spurt om de føler hverdagen er meningsfull, om de føler tilhørighet, har et sosialt nettverk, noen fortrolige. Når vi snakker med dem, prøver vi å styrke dem i aktivitetene de gjør. For eksempel kan vi rose dem om de oppgir at de går mye i trapp eller ellers utfører gode hverdagsrutiner, forklarer Klungerbo.
iPad-kurs og treningsgrupper er blant aktivitetene som tilbys.
-Kommunen har hele 21 Sterk- og Stødig-grupper rundt om i byen nå. Treningene, som består av øvelser som gir økt styrke og balanse, ledes av frivillige som får tett oppfølging og veiledning av kommunefysioterapeuter.
-Her får de eldre ikke bare økt styrke og balanse i kroppen. De møter også andre eldre. Vi ser at det er svært verdifullt.
Gruppene har stadig blitt mer populære, og konseptet, som er utviklet i Trondheim kommune i samarbeid med NTNU, holder nå på å spre seg til andre steder i landet.
Klungerbo sier at det viktigste når man er på hjemmebesøk, er å være ydmyk.
-Det er spesielt å gå inn i et hjem til noen, å bli invitert inn. Vi må huske at vi er på deres arena, slår hun fast.
-Kanskje blir det snakk om sorg og tapsopplevelser, og de eldre deler litt om hvordan det er å leve videre uten en partner, for eksempel.
-Da kan vi være der, til støtte.
Ifølge Klungerbo oppgir de fleste 80-åringene at de har et godt liv, til tross for at de går på medisiner og at helsa svikter.
-Det er flott å se! Vi oppmuntrer dem til å fortsette med det de klarer, og ber dem om å søke hjelp tidlig, dersom de har behov for det.
KILDE: helsedirektoratet.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?