-Tanken bak Flytfest er at vi i flytsonen kan oppleve mestring, noe som igjen skaper lykke, forteller Birgitte Hermansen. Hun har tatt initiativ til en ny og helsefremmende festival i Kristiansand.
I FLYT PÅ WORKSHOP: På programmet til Flytfest stod danseworkshop, tegneserieverksted, gatekunst og filosofi. (Foto: Siri Bjaarstad/NAPHA)
I FLYT PÅ WORKSHOP: På programmet til Flytfest stod danseworkshop, tegneserieverksted, gatekunst og filosofi. (Foto: Siri Bjaarstad/NAPHA)
NAPHA var invitert til verdens første Flytfest mandag 9.-onsdag 11. oktober i Kristiansand. Dermed startet min arbeidsuke med dans og bevegelse til musikk på kulturhuset Samsen.
Koreograf Karin Moe Hennie viste oss at dans kan være kilde til glede, latter og lekenhet, til å være tilstede i øyeblikket, og skape noe sammen med andre.
-Jeg har opplevd så enormt mye glede gjennom kunsten, og jeg ønsker så inderlig at flere kan få prøve, forteller Hermansen entusiastisk.
Billedkunstner Birgitte Hermansen står bak ideen om en fest med kreative workshop'er som er åpne for alle som vil delta. Tanken er at fagfolk, brukere, profesjonelle kunstnere og alle som vil kan gjøre noe sammen.
-Når vi kommer i flyt, da blir det som er vanskelig borte. Tror du noen her har hatt det vondt inni seg mens vi danset, spør hun undrende.
Jeg har i alle fall hatt halvannen time med rytme og glede, og bedre start på mandagen er det lenge siden jeg har hatt!
Det kommunale aktivitetstilbudet Energiverket i Kristiansand har vært støttespillere, lagt praktisk til rette og heia frem prosjektet.
-Vi ønsker gruppetilbud som dette velkommen i kommunen. Systemet er ikke så godt rigget for det, men vi ser at mange brukerne etterspør tilbud i grupper, sier Randi J. Reichelt fra oppfølgingstjenesten i kommunen.
Den gamle kinoen Aladdin er pyntet til fest, og på scenen står Birgitte Hermansen. Hun formidler sin sterke historie om hvorfor hun i dag brenner for at flere skal få tilgang til kunst og kreative uttrykksformer.
-Jeg var innlagt etter at min lillesøster hadde tatt livet sitt. Jeg hadde havarert. Så var det en sykepleier som spurte meg om det var noe jeg hadde lyst til. Da sa jeg det jeg aldri hadde sagt til noen før. At maling var min drøm.
I dag har hun sitt eget atelier, har slutta på medisiner for lenge siden, og trenger ikke lengre aktivitetstilbud fra kommunen. Gjennom kunsten har hun fått et bedre liv.
-Jeg bruker kunsten bevisst for å uttrykke tanker og følelser jeg sliter med.
Hermansen mener det er viktig at helsetjenestene innen rus og psykisk helse tar innover seg at ikke alt kan settes ord på. Vi trenger et større mangfold av tilbud, og da flere tilbud rette mot kreativitet.
-Det er ikke alt vi klarer å snakke om. Men kroppen vet alt, og gjennom kunst kan følelsene bli til bilder, tekst eller form, sier hun.
Workshop’ene under Flytfest blir ledet av profesjonelle instruktører, fordi det handler om å tilby kvalitet.
-Vi må ta folk på alvor, og det handler om respekt. Det skal være profesjonelt. Det nytter ikke å kunne tre grep på gitaren, og så sette i gang gitarkurs, sier Hermansen.
Grafisk designer Mads Klok har vært Hermansen sin støttespiller i prosessen med å lage Flytfest. De ble kjent gjennom teaterforestillingen Maskefall som gikk på Kilden i fjor, og deler engasjementet for flere kreative tilbud i kommunen.
-Vi ønsker at kreative workshop’er skal bli faste aktiviteter i kommunen, for eksempel på Energiverket, ser Klok.
Han mener at det på høy tid at horisonten utvides:
-Det finnes en del tilbud innen musikk og maling. Men mulighetene er jo uendelige innenfor kreative uttrykk. For min del har jeg begynt å leve på nytt gjennom drama og teater. Jeg har fått et nytt syn på meg selv, sier Klok.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?