Publisert: 01. mars 2018.   Endret: 01. mars 2018
hender 26019877

VIL MOTVIRKE UTENFORSKAP: I paneldebatten vil man diskutere hva som kan gjøres for at mennesker, både unge og eldre, kan føle at de tilhører et fellesskap, og ikke blir stående utenfor. (Ill.foto: www.colourbox.com)

 

Tilhørighet og samspill er tema på Mental Helses jubileumskonferanse

Tilhørighet og samspill er tema på Mental Helses jubileumskonferanse

Åttende mars er det duket for en heidundrende jubileumskonferanse i Gamle Logen i Oslo. I anledning 40- årsjubileet har Mental Helse invitert statsministeren og andre spennende navn.

-Temaet «Tilhørighet og samspill» er valgt fordi vi ønsker å skape et samfunn hvor alle deltar, slår landsleder Kristian Kise Haugland fast. Fjorårets tema var «Eldre og psykisk helse». I år ønsket organisasjonen seg et tema som spiller videre på fjorårets, men som samtidig er generasjonsovergripende.

-I tillegg passer temaet godt sammen med det som blir temaet for Verdensdagen for psykisk helse i år: «Vær raus!», konstaterer landslederen.

 Organisasjonsrådgiver i Mental Helse, Siri Bråtane håper at de som kommer vil oppleve en meningsfull dag, der de kan få faglig påfyll og inspirasjon til å jobbe videre for gode løsninger sammen.

 -Vi ønsker å skape bevissthet og motivasjon til å finne gode, nye og kreative løsninger for fremtiden. Og vi har skaffet et knippe spennende innledere og paneldebattanter, sier hun.

 Spennende innledere og paneldebattanter

-Vi er spesielt fornøyd med at Erna Solberg kommer for å åpne konferansen. På kvelden har en festmiddag for egne medlemmer og tillitsvalgte, hvor vi skal feire oss selv. Konferansen som sådan har ellers ikke noe spesielt fokus på 40-årsjubileet, påpeker Bråtane.

Hun slår fast at utenforskap både er et folkehelseproblem og et samfunnsproblem.

-Hva gjør vi med det? I paneldebatten er det ett av spørsmålene vi stiller. Unge og eldre sliter med mange av de samme problemene. De står på utsiden av skole og arbeidsliv. Føler ikke at de tilhører fellesskapet. De er ensomme. Resultatet blir ofte angst, depresjoner og rusmisbruk, sier Bråtane.

Ønsker å nærme seg noen svar

Gjennom diskusjonene håper Mental Helse at man kan nærme seg noen svar.

-Kan dette løses eller forebygges? Hva kan det offentlige og det private gjøre? Hva kan hver enkelt av oss gjøre? Hva med frivillige organisasjoner? Trenger vi et større samspill mellom generasjonene? - spør Bråtane.

Målgruppen for konferanse er ansatte i tjenestene, politikere, byråkrati, frivilligheten og ikke minst egne medlemmer. Man regner med at ca. 250 deltagere kommer.

Noen av bidragsyterne

Jørgen Skavlan: Fastlege som sier at de fleste som kommer til ham ikke er så veldig syke, men har behov for å snakke. Han sier vi sykemelder altfor mange med psykiske plager, muskel- og skjelettsykdommer. Og det skjer selv om vi vet at arbeid, kolleger, bevegelse og deltakelse er det som oftest hjelper disse menneskene.

Mattias Øhra: Høgskolelektor og pedagog på Høyskolen i Vestfold og Buskerud. Han ser økende symptomer på depresjoner, angst, høyt stressnivå, søvnløshet og ensomhet blant unge. De får så høye krav til seg selv at mange føler seg mislykket. Men å være alminnelig, er helt ok, sier Mattias Øhra. Et fyrverkeri av en foredragsholder i følge de som har opplevd ham.

Eddie Eidsvåg: Opphavsmannen til og leder av Pøbelprosjektet. Kjent som en sjeldent fargerik person. Målet til Pøbelprosjektet er å få unge som står utenfor det etablerte skolesystemet og arbeidslivet, ut i jobb eller videreutdannelse.

Ellen Margrethe Carlsen: Leder av avdeling for barne- og ungdomshelse, Helsedirektoratet. Skal snakke om ungdom og psykisk helse, blant annet om at det er viktig å forebygge frafall i den videregående skolen. Fordi det kan gir varige helseforskjeller gjennom hele livet.

Ingrid Bruun: Ungdomskontakt i Mental Helses ungdomsprogram Venn1 og medlem i Mental Helse Ungdom.  Hun søker bestemor gjennom prosjektet sitt «Ingrid søker bestemor» og er en av initiativtagerne til GenBridge.

Stian Slotterøy Johnsen: Generalsekretær i Frivillighet Norge, en paraply-organisasjon som består av over 300 medlems-organisasjoner som driver med alt fra helse til kultur og idrett. Hans fokus vil være på frivillige organisasjoners rolle. Men også på samspillet mellom frivilligheten og det offentlige, for å forebygge og skape flere muligheter for at personer i en vanskelig situasjon kan oppleve tilhørighet og mestring gjennom deltakelse i frivilligheten.

Mental Helse konferansen 2018
  • Arrangeres i Oslo 8. mars 2018.
  • Tema: «Tilhørighet og samspill»

  Meld deg på her

Mental Helse fyller 40 år

Kommenter:

Mer om

nyheter brukerkunnskap inkludering

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen