FACT- teamet i Lofoten satser på systematiske tilbakemeldingsverktøy. Nå begynner de med FIT.
AKTUELT: -Når vi tar i bruk FIT som verktøy, kan vi få til gode samtaler om hva som er viktig for hver enkelt. På denne måten kan vi fortløpende gjøre justeringer og forebygge «drop out», sier teamleder i FACT Lofoten, Emil Liljebakk. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: -Når vi tar i bruk FIT som verktøy, kan vi få til gode samtaler om hva som er viktig for hver enkelt. På denne måten kan vi fortløpende gjøre justeringer og forebygge «drop out», sier teamleder i FACT Lofoten, Emil Liljebakk. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
-Vi har tenkt at implementering av FIT skal være starten på å etablere en god tilbakemeldingskultur i FACT Lofoten, sier Emil Liljebakk, teamleder i FACT Lofoten. Liljebakk holdt i dag innlegg om FACT på Samhandlingskonfernsen 2019 i Svolvær, sammen med Andreas Lande fra FACT-teamet i Vesterålen.
FACT-teamet i Lofoten har foreløpig brukere i kommunene Vågan og Vestvågøy. Etter hvert vil samarbeidet også inkludere Flakstad og Moskenes kommune.
-Ved å ta i bruk FIT som verktøy, har vi et utgangspunkt for å få til gode samtaler om hva som er viktig for hver enkelt. På denne måten ønsker vi fortløpende å kunne gjøre justeringer og forebygge «drop out», sier Liljebakk.
Han slår fast at hovedfokuset til teamet er at det de driver med gir mening for pasienten.
-Målet er at arbeidet vi gjør fører til at pasienten oppnår sine egne målsettinger.
-For øvrig synes vi også det er spennende å se på hvordan FIT kan bidra til hvordan vi utvikler oss som team, sier Liljebakk, og påpeker at de aldri skal komme dit at de tenker at de gir perfekte helsetjenester.
-Da kan vi finne på noe annet å gjøre. Hele tiden skal vi etterstrebe å utvikle oss til det bedre. FIT kan forhåpentligvis ha en sentral rolle i vårt forbedringsarbeid, både individuelt og som team.
Flere i forprosjektgruppen var kjent med FIT, da de startet i februar/mars 2018.
-Vi var klare på at dette var noe vi ønsket å få implementert i FACT Lofoten. I pakkeforløpene er det også anbefalt at man anvender et tilbakemeldingsverktøy.
-Fra første dag har det blitt presentert som en selvfølgelighet for partene i FACT Lofoten, at vi skal implementere FIT, sier Liljebakk.
Forprosjektavtalen er underskrevet av partene. Det jobbes med en mer omfattende samarbeidsavtale som er justeringer fra å være i mål.
-I dag jobber vi i FACT-teamet tre dager i uken. Vi skal gradvis øke antall dager fremover, i takt med opptrapping av pasienter.
Teamet har fått lokaler på Leknes og i Svolvær, som de holder på med å innrede med solide telestudio.
-Vi venter på avtale om biler, har handlet inn alt nødvendig IKT utstyr og venter på siste klareringene på tilganger, journaltilganger etc. Ting er på gang, sier Liljebakk. Han forteller at de kjører tavlemøter regelmessig.
-Teknologien er fantastisk og er noe vi er opptatt av å utvikle her ute i rurale Lofoten. Ett eksempel på hvordan det kan foregå er dette: En dag hadde vi tavlemøte over «Skype for Business», der to i teamet var på vei til et hjemmebesøk hos en pasient. De koblet seg opp via iPad under kjøreturen.
Teamet består i dag av ni ansatte. Dette er psykolog, psykiater i 20 prosent stilling og teamleder. Disse tre er ansatt ved Nordlandssykehuset. Fra Vestvågøy kommune er det ansatt en fagutviklingssykepleier og to sykepleiere, m/videreutdanning i prosjektet.
Mens Vågan kommune stiller med en sosionom, en barnevernspedagog og en erfaringskonsulent, som er ansatt i 60 prosent stilling.
-Vi jobber i dag med å få jobbspesialist og merkantilt ansatt på plass også. Og med å inkludere de to minste lofotkommunene Flakstad og Moskenes, som pr i dag er med i styringsgruppen, sier Liljebakk.
I teamet i dag er det fire pasienter.
-Vi er et ruralt team, som vil ha en kapasitet på ca. 50-60 pasienter, når alle stillinger er på plass, sier Liljebakk. Han forklarer at erfaringene de har til nå er begrenset.
-Men vi merker allerede nå at vi, gjennom å være et tverrsektorielt team, skal klare å gi et bedre og mer helhetlig tilbud til målgruppen, enn som enkelt- behandlere.
Teamet har fått en del tips gjennom erfaringsutveksling på de nasjonale opplæringssamlingene for FACT/ ACT, og setter pris på det.
-Vi hadde f.eks. i utgangspunktet tenkt å benytte FIT outcome på store iPhone telefoner. Men etter tips fra andre team, ble vi anbefalt å prøve ut programvaren på iPad. Dette angrer vi ikke på.
-Vi ser det gir en helt annen brukeropplevelse. Skriften blir mye større, og det er lettere for pasienter med redusert syn å lese på iPad.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?