Faglig rådgiver Dagfinn Brørs er ansatt med brukererfaring i NAPHA.
Søndag var han med på å markere Verdensdagen for psykisk helse på Café Ni Muser i Trondheim.
- Mitt største ønske for jobben som ansatt med brukererfaring i NAPHA er å gi brukererfaring en annen posisjon innenfor fagfeltene, sa Brørs.
- Jeg ønsker å gjøre brukererfaring anerkjent og anvendbar for de som utøver psykiske helsetjenester i kommunene. Det handler om å samle denne erfaringen sånn at den blir nyttig for oss alle.
Brørs ble intervjuet av NAPHA-rådgiver Gry Stub, som spurte om hvorfor han mener det er viktig med brukererfaring i NAPHA.
- Alle spørsmål NAPHA skal håndtere vil berøre brukeren og brukermedvirkning på en eller annen måte, svarte Brørs.
Han mener Opptrappingsplanen ikke har lykkes helt på dette området.
- NAPHA har mulighet til å være med på å gyldiggjøre brukererfaring som kompetanse.
- Hvordan er det å være ansatt med brukererfaring i NAPHA?
- Jeg opplever det jo som en anerkjennelse av den erfaringen du får i møte med de psykiske helsetjenestene, sa Brørs.
Han kom også med eksempel på hvordan brukerkompetansen kan brukes i hans jobb som faglig rådgiver i NAPHA:
Eksternt kan han gi råd, veiledning og holde foredrag om temaet brukermedvirkning, mens han internt kan sørge for at brukerperspektivet ivaretas.
- Det kan skje gjennom diskusjoner, og gjennom å bringe brukerkompetansen inn i ulike NAPHA-prosjekt, sa Dagfinn Brørs.
Om lag 30 personer deltok på arrangementet, som var et samarbeid mellom NAPHA og flere andre kompetansesenter i Midt-Norge.
Tema for møtet var "Et arbeidsliv for alle?", og NAV-rådgiver Bente Adsen fortalte om hvordan de jobber i forhold til mennesker med psykiske vansker.
Ellers deltok NAPHA-leder Trond Hatling, artist Petter "Rakett" Jørgensen og rådgiver Ingunn Flakne Solberg ved Kompetansesenter Rus Midt-Norge.
- Formålet med Verdensdagen er å øke kunnskapen om psykisk helse og bidra til åpenhet, sa Gry Stub, som ledet arrangementet.
Hun la vekt på betydningen arbeid har for den psykiske helsen.
- Arbeid er lykken i livet, blir det sagt, og deltakelse i arbeidslivet står som en sentral verdi i samfunnet vårt, sa Stub.
Hun viste til at det å være i arbeid og aktivitet gir opplevelse av å være til nytte og bidra til fellesskapet. Det gir økonomisk trygghet og uavhengighet, selvtillit og mestring.
Hun pekte på flere årsaker til at mange med psykiske lidelser ikke er i arbeid: Sykdomsbildet, stigmatisering, diskriminering og ulike forhold på arbeidsplassen.
- Men de fleste mennesker med psykiske lidelser ønsker å jobbe, sa Gry Stub.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?