Endret: 07. januar 2013
Hender
HAND Å HOLDE I: I 1979 var det ikke vanlig å snakke om å ha det vanskelig, skriver Rigmor Galtung, som takker for at moren hennes tok angsten hennes på alvor og at hun fikk god hjelp tidlig av en dame som het Borghild. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

11 år og livredd

11 år og livredd

Rigmor Galtung takker for den tidlige og gode hjelpen hun fikk da angsten rammet henne som 11-åring. Hun etterlyser flere terapeuter og kloke voksne for å hjelpe de over 4000 barna som i dag venter på psykisk helsehjelp.

-Året var 1979. Det var ikke vanlig å snakke om å ha det vanskelig da jeg var barn, og i hvert fall ikke å søke hjelp for det. Det var bare de «rare» som måtte gå til psykolog, skriver Rigmor Galtung i blogginnlegget «11 år og livredd».

Trigget av samlivsbrudd

Det var moren og farens samlivsbrudd som hadde trigget angsten hennes.

-Jeg fikk i hvert fall hjelp av en flott dame som het Borghild. Jeg var heldig. Senere har jeg sendt mange gode tanker til henne, og ikke minst vært takknemlig for at mamma tok min angst på alvor, skriver Galtung.

4000 barn i kø

Hun peker på at det i 2013 er over 4000 barn i kø som venter på behandling for sine psykiske plager og lidelser.

-Det er mange det! Skolene har fått gode pp-tjenester, og ungene fanges nok opp tidligere enn da jeg var liten. Men det gjør at det blir mange flere som trenger hjelp. Når det ikke utdannes særlig flere psykologer og terapeuter nå enn for mange år siden, blir resultatet at det tar lenger tid å komme i behandling, påpeker Galtung.

Voksne som tør

I tillegg til tidlig hjelp og flere profesjonelle, etterlyser hun flere kloke og modige voksne, som tør å snakke med dem de ser at har det vanskelig.

-Det perfekte menneske finnes ikke, så derfor tror jeg det skal mye til for at man som voksen ikke har noe konstruktivt å bidra med til et barn som har det vanskelig, mener Galtung.

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger jevnlig for napha.no.
NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen