-Veldig positiv utvikling for psykologer i kommunene

-Veldig positiv utvikling for psykologer i kommunene

Publisert: 02. april 2014.   Endret: 14. juni 2017

-Vi håper at den store økningen av psykologer som ansettes i kommunene fortsetter i årene fremover, sier Jannicke Leknes i Helsedirektoratet.

Jannicke Leknes, Helsedirektoratet

OPTIMIST: -Tallene gjør meg optimistisk. 40 prosent økning på ett år er mye, sier Jannicke Leknes, seniorrådgiver i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

OPTIMIST: -Tallene gjø...

115 kommuner hadde i 2013 til sammen 180 psykologstillinger gjennom en ordning med tilskudd fra Helsedirektoratet. Dette er en økning på 40 prosent fra 2012.

-Gjør meg optimistisk

-Økningen gjør meg optimistisk. 40 prosent økning på ett år er mye. I tillegg er potten å søke på økt med 40 millioner kroner fra i fjor til i år, til totalt 100 millioner, sier Leknes, som er seniorrådgiver i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet.

På toppen av de psykologene som er ansatt gjennom statlig tilskudd, kommer de psykologene kommunene har ansatt utenom.

-Økte kompetansekrav

Selv om mer enn halvparten av landets kommuner fortsatt mangler psykologkompetanse, mener Leknes det er grunn til å tro at denne situasjonen vil endre seg raskt.

-Positive erfaringer med ordningen så langt, politisk vilje sammen med samhandlingsreformen som stiller økte kompetansekrav til kommunene, peker klart mot en videre satsing på flere psykologer i kommunene, sier hun.

På en samling for psykologer i kommunene i Tønsberg 2. april, viste hun til positive erfaringer med ansettelse av psykologer i kommunene etter at dette ble en satsing i 2009.

Lavere terskel

Ordningen har, foruten mange nye psykologer i kommunene, blant annet gitt:

  • Økt samarbeid mellom ulike kommunale instanser og faggrupper
  • Bedre kvalitet på tjenestene: Utfordringer som tidligere ble behandlet separat ses nå i større grad i sammenheng
  • Lavere terskel for å søke psykologhjelp
  • Kortere ventetid sammenlignet med spesialisthelsetjenesten

Stor bredde

-Psykologenes arbeidsfelt har tradisjonelt vært i spesialisthelsetjenesten. Man har gjerne utviklet en del problemer før man får hjelp der. Ved å tilføre psykologkompetanse i kommunen der folk bor og lever sine liv, får man jobbet mer helsefremmende og forebyggende og gitt hjelp så tidlig som mulig, sier Leknes.

Hun peker på spennet i psykologenes kompetanse som en fordel å få inn i kommunene.

-Innen utredning og diagnostisering besitter de viktig kompetanse. Det er et stort spenn i hvordan en psykolog kan jobbe, for eksempel klinisk opp mot enkeltpersoner, grupper, hele lokalmiljø, veiledning av personell, og på systemnivå med planlegging og fagutvikling, understreker Leknes.

Må få "gå seg til"

Hun ser at det kan være nødvendig med litt tid i en del tilfeller for at ting skal "gå seg til".

-Det at dette er en relativt ny fagprofesjon i kommunene, gjør at det kan ta litt tid å se hvordan psykologkompetanse best kan brukes i det tverrfaglige kommunale tilbudet innen psykisk helse og rus, sier hun. 

Les også på napha.no:

PSYKOLOG-SAMLING I TØNSBERG

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/12/2012

Mer enn bare ord?

Publisert: 21/8/2015

Får folk i hus

Publisert: 24/8/2015

Bra nok for Birken

Publisert: 27/8/2015

13,5 mill til barn av foreldre som sliter

Publisert: 27/8/2015

Psykisk helse-show for folk flest

Publisert: 02/9/2015

Nytt hefte om selvhjelp