Tillitspersonforsøket gikk ut på å gi mennesker med rusproblematikk og behov for sammensatte tjenester tett individuell oppfølging. Erfaringene var gode.
Å HJELPE: Det viktigste for tillitspersonene var å gi brukerne støtte til å fremme egne behov i møte med tjenestene,
Å HJELPE: Det viktigste for tillitspersonene var å gi brukerne støtte til å fremme egne behov i møte med tjenestene,
Man ønsket å prøve ut ulike modeller og metoder for mennesker med rusrelaterte problemer, ved bruk av tillitspersoner. Målet var å bidra til at den enkelte fikk et mer tilgjengelig, helhetlig, sammenhengende og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
Dette er et sammendrag av erfaringer og funn fra Tillitspersonforsøket (2008-2011), skrevet i heftet «Tillit, tid, tilgjengelighet», utgitt av Helsedirektoratet.
Tillitspersonenes rolle og oppgaver var å være brobyggere og døråpnere sammen med brukerne inn mot ulike tjenester. Det viktigste var å gi brukerne støtte til å fremme egne behov i møte med tjenestene, og bli aktive aktører i sin egen endringsprosess. Videre skulle tillitspersonene ansvarliggjøre tjenesteapparatet, slik at brukerne fikk tjenester de hadde behov for og rett til. Målet var også at samhandlingen mellom brukerne og de ulike tjenestene skulle fungere godt gjennom tjenesteforløpet.
For mer informasjon om selve forsøket, se her.
Rambøll management har gjort en evaluering av de 26 kommunene som deltok i forsøket. Evalueringene viser samlet sett stor grad av måloppnåelse i forsøket. Kommunenes frihet til å organisere forsøket ut fra lokale forhold har gjort at de har fått utnyttet sine ressurser og styrker på en god måte. Rambølls hovedfunn i evalueringen er at tett individuell oppfølging av brukere med behov for sammensatte tjenester er virkningsfullt.
Du kan lese hele rapporten fra Rambøll her.
Forsøket har bidratt til at tjenestene er blitt mer tilgjengelige og sammenhengende for brukerne. Dessuten er samhandling mellom tjenestene og med brukeren i sentrum betydelig styrket. Forsøket har ført til økt brukermedvirkning og bedre livskvalitet for mange brukere. Spennet på hvilke modeller som er utviklet og hvor de forskjellige kommunene har satset er stort.
Modellene og tilnærmingsmåtene som har vært benyttet i tillitspersonarbeidet vurderes å ha stor overføringsverdi til oppfølging av andre brukergrupper med behov for sammensatte tjenester, eksempelvis mennesker med psykiske problemer eller nedsatt funksjonsevne eller sykdom. Erfaringene fra forsøket kan være til god nytte for andre kommuner som er i gang med å tilpasse seg samhandlingsreformen, og som skal styrke og utvikle sitt tjenestetilbud til ulike brukergrupper.
Brobyggermodellen støtter bruker til å være aktør i eget liv, og ansvarliggjør tjenesteapparatet på en måte som bidrar til gode samhandlingsprosesser. Det viser erfaringene fra Tromsø kommune som har deltatt som en av i alt 26 kommuner i Helsedirektoratets Tillitspersonsforsøk.
Du finner et sammendrag av erfaringer og funn fra Tillitspersonforsøket (2008-2011), skrevet i heftet «Tillit, tid, tilgjengelighet», utgitt av Helsedirektoratet.
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
ABC for god psykisk helse er nå på full fart ut i kommunene
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?