Mellom 50 og 70 prosent av en befolkning vil bli eksponert for en potensielt traumatisk hendelse i løpet av livet. Disse vil ha ulike behov for oppfølging i etterkant.
EGET NETTVERK: Støtte fra menneskers eget nettverk - familie, venner og andre relasjoner, har vist seg å føre til lavere grad av psykiske vansker hos mange.(Ill.foto: www.colourbox.com)
EGET NETTVERK: Støtte fra menneskers eget nettverk - familie, venner og andre relasjoner, har vist seg å føre til lavere grad av psykiske vansker hos mange.(Ill.foto: www.colourbox.com)
Mer informasjon på deres hjemmeside.
Dette er en av konklusjonene i rapporten «Moderne krisestøtte, oppsummering basert på internasjonal litteratur». Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har - på grunnlag av eksisterende forskning - kartlagt behovet for oppfølging hos mennesker som har opplevd en krisesituasjon. Dette er gjort med bakgrunn i håndteringen av krisestøtte etter 22. juli 2011.
Sosial støtte kan redusere grad av psykiske vansker
I moderne krisestøtte har man i større grad gått bort fra å fokusere på «emosjonell bearbeiding» av hendelsen i akuttfasen, ifølge rapporten. I stedet rettes støtten inn mot å skape trygghet og sikkerhet for enkeltpersoner, samt på å oppfylle enkeltpersoners spesifikke behov.
For de fleste er det naturlig å først og fremst søke støtte fra sine nærmeste etter alvorlige hendelser, og det påpekes at studier har vist at slik støtte førte til lavere grad av psykiske vansker hos den utsatte. Sosial støtte viser seg i tillegg å ha en buffereffekt, gjennom at det gjør det enklere for den enkelte å revurdere hendelsen de har vært utsatt for. Mennesker har i tillegg godt av å være omgitt av andre som vil dem vel, som hjelper dem, og som er der når det trengs, poengteres det i rapporten.
Hver enkelt har ulike behov
Det anbefales at en unngår støtte av typen «one model fits all» , og i stedet fokuserer på de særlige behovene til individene, familiene eller andre grupper som har vært utsatt for alvorlige hendelser. Effektene av en alvorlig hendelse gjør at de overlevende har ulike behov over tid.
Det vises til International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS), som fremhever at de vanligste reaksjonene etter alvorlige hendelser er helt normale, og ofte bidrar til at de overlevende kommer seg igjen. Deres råd er blant annet at en skal være forsiktig med intervensjoner i akuttfasen.
Man kan gi informasjon om mulige reaksjoner, om hvordan den utsatte best mulig kan hjelpe seg selv, og om hvordan han eller hun kan få støtte fra omgivelsene. Det anbefales også at man unngår formaliserte intervensjoner, da mennesker mestrer stress på ulike måter.
Behov i ulike faser
EU prosjektet, The European Network for Traumatic Stress (TENTS), har utarbeidet en europeisk konsensusrapport. Her legges det fram flere anbefalinger til hjelpeapparatets tiltak etter traumatiske hendelser.
Her anbefaler man at det formidles praktisk støtte og empati, mens en hverken oppmuntrer eller hindrer berørte personer i å fortelle, samt at det opprettes en hjemmeside for informasjon og støtte.
I denne perioden anbefales det å vurdere behovene til overlevende som har utviklet problemer, og at personer med akutt stress-syndrom bør tilbys traumefokusert atferdsterapi.
Personer som har utviklet PTSD bør i denne fasen gis tilgang til TF-CBT eller EMDR, og personer som har uttalte symptomer bør kontaktes proaktivt.
De som i denne fasen fortsatt har problemer, bør ifølge anbefalingene utredes av fagpersoner, og individer med langvarige plager bør tilbys rehabilitering.
Krisestøttesystemet STOUB
Krisestøttesystemet STOUB fremheves i rapporten som nyttig. STOUB står for støtte, oppfølging, utredning og behandling:
Les rapporten her.
Mer informasjon på deres hjemmeside.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?