Publisert: 24. august 2015.   Endret: 17. mars 2016
Laget Bra nok på treningstur

HARD TRENING: Laget "Bra nok" på treningstur fra Melhus til Solsiden i Trondheim, en tur på totalt seks mil. Foto: Trond Asmussen/napha.no.

Bra nok for Birken

Bra nok for Birken

Etter ett års systematisk trening er to ansatte og fem brukere av psykisk helsetjenesten i Melhus kommune klare for Birkebeinerrittet.

-Vi synes det er viktig at vår tjeneste gir et alternativt tilbud til tradisjonelle samtaler for de som ønsker det, sier Frank Håpnes.

-Konkurrerer med oss selv

Han er en av to ansvarlige for tilbudet i Melhus kommune, noen mil utenfor Trondheim. «Bra nok» heter laget som skal delta i det populære rittet mellom Rena og Lillehammer 29. august.

-Navnet på laget vårt kom som en naturlig følge av vår ambisjon med dette. Vi har ikke tenkt å konkurrere med eliten. Å sykle Birken er for oss å konkurrere med oss selv, og sykle for teamet. Vi har satt som ambisjon å fullføre med alle, på en anstendig tid og «Bra nok», sier en av deltakerne og de ansvarlige som heter Anders.

-Dokumenterte effekter

Birkebeinerrittet er et terrengsykkelritt på 92 kilometer. Det går vekselvis på asfalt, grusvei og sti. Med over 1200 høydemeter å forsere, og en sekk som veier minst 3,5 kilo på ryggen, setter rittet store krav til styrke og kondisjon. Napha.no møter teamet på treningstur til Solsiden i Trondheim.

-Fysisk trening og aktivitet har mange gode dokumenterte effekter for både fysisk og psykisk helse. Opplevelse av mestring og det å være en del av et fellesskap er viktig, sier Frank Håpnes.

Lavbudsjett

Flere av deltakerne har ikke tidligere erfaring med regelmessig trening, eller trening på dette nivået. Uansett vær og føreforhold har alle vært ute og trent til faste tider tre ganger i uken. De har brukt både løping, sykling og styrketrening i sine forberedelser. Utfordringer og lengde på treningsturene har gradvis økt med utvikling av ferdigheter, for å få alle med fra der de startet.

-Det vil alltid være en risiko for å pådra seg skader når man trener så mye. Det er også lett å «stå av» tilbudet når det i perioder butter i mot. De har derfor hatt høyt fokus på å unngå dette gjennom året, og alle er nå klare for rittet, forteller en av deltakerne.

God planlegging før løpet, mye godt humør, gjensidig støtte sammen med regelmessig mat og drikke er deres oppskrift for å lykkes. Årets team har en følgebil med sjåfør. Det hele drives på et lavbudsjett. Lokale sponsorer har sikret dem felles sykkeltøy og utstyr, og moren til Anders skal sørge for overnatting og mat.

Utfordrer flere

-Forhåpentligvis kan vi inspirere andre til å tro på at dette er mulig. Vi utfordrer andre fagpersoner og brukere til å starte opp lokalt der de er, sier gjengen, før de forsetter dagens treningstur fra Solsiden og hjem igjen til Melhus, en tur på totalt seks mil.

Melhus kommune har i flere år stilt lag i Birkebeinerrittet fra Idrettsveien Bofellesskap, gjennom deres aktivitetsprosjekt. De vil også delta i år, så Melhus kommune stiller med to lag i årets ritt. 

Kommenter:

Mer om

fysisk.aktivitet kropp.i.psykisk.helsearbeid recovery salutogenese behandling.i.psykisk.helsearbeid nyheter helsefremming.og.forebygging

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen