Publisert: 23. februar 2016.   Endret: 23. februar 2016
Jack og erfaringskonsulent i Housing First, Roger Voll

 GODT TEAM: Jack og erfaringskonsulent i Housing First, Roger Voll. Foto: Møyfrid Kjølsdal.

-Housing First fikk meg vekk fra gata

-Housing First fikk meg vekk fra gata

Jack ønsket å komme seg bort fra gata og i hus før han ble 50 år. Med Housing First i Sandnes klarte han det to uker før bursdagen.

-Hvis det er noe jeg lurer på kan, jeg når som helst ringe til Housing First, sier Jack. Han sitter i leiligheten sin i et vanlig sameie i Sandnes.

-Vel, vi kunne nesten ønske at du ringte litt oftere, smiler Roger, som er erfaringskonsulent i Housing First-teamet. De har faste avtaler, der erfaringskonsulent Roger Voll kommer på besøk to ganger i uka.

Kan heve hodet litt

-Her vil jeg at det skal se fint ut. Jeg har ordna og kjøpt inn ting – det er den beste plassen jeg har hatt i mitt liv.

Jack ser seg rundt i den koselige stua. Han sier at han jobber med å endre atferdsmønsteret sitt, og synes at det er mer interessant å være nykter.

-Jeg føler jeg kan heve hodet mer, og jeg ønsker å være nykter når de kommer fra Housing First-teamet. Slik er det også når jeg går på byen og spiser på et av lavterskel-tilbudene der. Jeg føler jeg har mer igjen for det og foretrekker det - jeg føler meg uvel om jeg er rusa blant andre folk, forteller han.

Drar ikke inn folk fra rusmiljøet

Jack har ruset seg på forskjellige rusmidler fra han var ti år. Han bodde i en periode på et rom i et privateid hospits. Der var stort gjennomtrekk, og ikke enkelt å holde rommet rent og ryddig. Han sier også at han fikk problemer med lungene der, trolig på grunn av svartsopp.

Nå bor han i et helt vanlig sameie, og her vil han fortsette å bo.

-Jeg ser unger som leker på utsida her, og jeg er ikke interessert i at sprøytenarkomane skal komme og kaste stein på ruta for å komme inn. Jeg er veldig bevisst på ikke å dra folk fra rusmiljøet inn hit, sier han.

Han innrømmer at det er vanskelig, for mange er veldig greie, og tidligere har han hjulpet flere med et overnattingssted.

Roger støtter ham og minner ham på at det ikke er Jacks jobb.

Viser respekt

Jack sier at han har fått tenkt mye på hvordan han har levd livet sitt, og hvordan det skal bli fremover. Det å ha Housing First teamet gir ham en ekstra trygghet.

–Jeg vet at de er der hele tida. De viser respekt, uansett hvor problematisk jeg har det. Det er nytt, det har jeg aldri opplevd før.

Housing First

Housing First er en modell for varig bosetting av bostedsløse med rusmiddelavhengighet og/ eller psykiske helseproblemer.

Modellen bygger på prinsipper om at tilgang til bolig er en grunnleggende menneskerett og at bruker skal ha reell medbestemmelse knyttet til valg av bolig og hvilken type oppfølging han/hun skal få.

 

Kommenter:

Mer om

housing.first god.hjelp.i.et.brukerperspektiv nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen