Brukerråd i kommunen og ansatte med brukerkompetanse er noe av det kommuner i Øst-Finnmark vil satse på for å styrke psykisk helse- og rustjenester.
VIL INVOLVERE BRUKERNE MER: Per Olav Kjørsvik (Mental Helse Kirkenes), Gretha Evensen (NAPHA), Vidar Hårvik (MARBORG), Ann-Kirsti Brustad (Bikuben brukerstyrte senter), Renathe Simonsen (SANKS), Ellen Hoxmark (NAPHA), Grete Rugland (NKS Veiledningssenter), Jan Tore Rasvik (RIO). Foto: Napha.no.
VIL INVOLVERE BRUKERNE MER: Per Olav Kjørsvik (Mental Helse Kirkenes), Gretha Evensen (NAPHA), Vidar Hårvik (MARBORG), Ann-Kirsti Brustad (Bikuben brukerstyrte senter), Renathe Simonsen (SANKS), Ellen Hoxmark (NAPHA), Grete Rugland (NKS Veiledningssenter), Jan Tore Rasvik (RIO). Foto: Napha.no.
På satsingslista til finnmarkskommunene står også det å flytte møtene og samtalene med brukere ut fra kontorene til nøytral arena, å tilby brukere ansvar for miljøterapeutiske tiltak, og arrangere arena for idemyldring hvor brukere og ansatte inviteres inn.
Stedet hvor alle disse ideene ble født var et møte i Kirkenes tirsdag 5. oktober, kalt «Hvordan kan brukerne bli en ressurs i de kommunale tjenestene?». Kommune, fag- og brukermiljø var samlet til dugnad for bedre psykisk helse- og rustjenester i Øst-Finnmark. Brukerorganisasjonene RIO og MARBORG arrangerte sammen med NAPHA, mens Mental Helse, Bikuben brukerstyrte senter og Veiledningssenteret for Pårørende i Alta var viktige bidragsytere. SANKS og de fire kommunene Vadsø, Nesseby, Tana og Sør-Varanger var representert, med fra en til fire ansatte.
Arenaen for møtet var symbolsk for dagens tema: Den brukerstyrte kafeen Kafé kom inn, drevet av rusorganisasjonen RIO, åpen for alle. Frivillige tilknyttet kafeen, med daglig leder Jan Tore Rasvik i spissen, sto for serveringen.
Arrangørenes strategi var å belyse betydningen og effekten av at kommunene inkluderer brukere i utvikling og drift av sine tjenester. Napha presenterte helsepolitiske føringer, forskning, tilskuddsordninger og gode eksempler fra NAPHA.no. Blant disse var Hå kommunes inkludering av brukerkompetanse i tjenestene, og eksempler fra Rogaland på brukeransettelser.
SANKS´ innlegg om eget brukerråd inspirerte kommunene til å vurdere opprettelse av egne brukerråd. Kommunenes tilgang til brukerrepresentanter, og mulige strategier for å styrke og kvalifisere egne brukere til å bidra i tjenesteutvikling, var tema. Både brukerorganisasjonene og Bikuben Brukerstyrte senter tilbyr konkrete bidrag, om kommunene vil satse på brukerkompetanse.
Tilbud til pårørende ble tematisert av Grete Rugland, fra Veiledningssenteret for Pårørende. Hun inviterte kommunene til samarbeid, og fortalte blant annet om erfaring med pårørendegruppe som etablerte seg som følge av mestringskurs arrangert av pårørendesenteret
Jan Tore Rasvik fra RIO formidlet erfaring med eget samarbeid med tjenestene i Sør-Varanger, noe han ønsker å utvide til nabokommunene. Vidar Hårvik fra MARBORG presenterte mulighetene i prosjektet Brukerstemmen i Nord, et prosjekt støttet av Fylkesmennene i de tre nordligste fylkene. Målet er å styrke lokale brukerstemmer, gjerne i kommuner i Øst-Finnmark.
Som følge av diskusjoner på møtet satt alle fire deltakerkommunene igjen med tre forslag til tiltak for å styrke brukerperspektivet i egen tjeneste. Noen av tiltakene kommunene vil gjennomføre er:
SAMLET I KIRKENES: Bak f.v.: Grete H. Ulvang (Sør-Varanger kommune), Gunn U. Sundal (Tana), Turid Lehto (Mental Helse Finnmark), Benedicte Angel (Vadsø), Marie V. Pedersen (Vadsø), Freddy Akerhei (Vadsø), Ann-Kirsti Brustad (Bikuben brukerstyrte senter), Per Olav Kjørsvik (Mental Helse Kirkenes), Silja H. Lanto (Tana), Lise Ingebrigtsen (Sør-Varanger) og Linn Muotka (Nesseby). Foran f.v. Jan Tore Rasvik, RIO, Vidar Hårvik, MARBORG. Foto: Ellen Margrethe Hoxmark/napha.no.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?