Publisert: 02. november 2016.   Endret: 02. november 2016
Kvinnegruppa Kristiansand

Deltakere i kvinnegruppa i Kristiansand. FOTO: Siri Bjaarstad/napha.no.

Fikk bedre livskvalitet og jobb gjennom kvinnegruppe

Fikk bedre livskvalitet og jobb gjennom kvinnegruppe

10 av 15 damer med psykiske helseproblemer har fått et bedre liv og kommet seg ut i ordinært arbeid, etter deltakelse i en kvinnegruppe i regi av Kristiansand kommune.

Ytterligere to er i varig tilrettelagt arbeid.

-Arbeidsdeltakelse er bare en av mange positive effekter av gruppa, sier leder for arbeidsforberedende tiltak i Kristiansand kommune, Ingrid Nilsen.

Holder foredrag om suksessen

Gruppa har til enhver tid seks deltakere. Totalt 15 har vært innom siden oppstarten i 2008.

-Når du er klar til å møte livet igjen går du ut og gir plass til nye, forteller Nilsen.

Kvinnegruppa er del av et frivillig arbeidstiltak for mennesker med psykiske lidelser - kalt Arbeidsforberedende tiltak - i regi av Kristiansand kommune. Målgruppa er personer med definerte psykiske lidelser fra 18 år og oppover. I Kvinnegruppa har alle deltakerne vært i alderen 30-55 år. Målet med gruppa er økt livskvalitet og mulighet for deltagelse i arbeidslivet. Fokuset er på ressurser, mestring og muligheter. Tanken er at det skal være en vekstgruppe med utvikling og hjelp til selvhjelp, ifølge Nilsen.

-I dag holder både jeg og flere av deltakerne foredrag om hvorfor gruppa har lykkes så godt, og det er opprettet en ungdomsgruppe etter samme mønster, sier Nilsen.

Fra klagegruppe til ressursgruppe

Det hele startet som et sosialt fellesskap rundt et måltid, og samtale over et valgt tema. Hensikten var å gi den enkelte mulighet til å dele egne opplevelser, og samtidig utfordre eget selvbilde og egne holdninger.

-I starten var det mer en klagegruppe, der det handlet om hvem som hadde det verst. Men vi forstod etter hvert at vi måtte ha et annet fokus. På det positive, på ressursene, sier en gruppedeltaker som heter Grete.

Holdt seg inne i over to år

Hun roser mottakelsen hun fikk første gangen.

-Jeg hadde ikke vært utenfor døra på to og et halvt år. Jeg var redd da jeg kom, men ble tatt i mot på en fantastisk måte, med en klem, forteller hun.

Gjennom støtte og tilbakemeldinger fra de andre i gruppa ble hun seg mer bevisst sine egne ressurser.

-Etter fem år i gruppa turte jeg si hva jeg ville jobbe med. Før sa jeg bare «si hva jeg skal gjøre, så er det helt i orden for meg», sier Grete.

-Den beste heiagjengen

Hun fikk seg halv stilling i en klesbutikk, og etter hvert jobb i kommunen.

-Jeg har til og med holdt foredrag på engelsk på universitetet. Kvinnegruppa tør å gi ærlige tilbakemeldinger. De er den beste heiagjengen. Jeg stoler 100 prosent på denne gjengen, sier hun.

Fikk tillit

For å lære å ta mer ansvar startet gruppa tidlig med å bytte på å være gruppevert, og lede samtalene.

-Det at de andre stolte på at jeg kunne ting var viktig for meg. Jeg jobber nå to dager i uka på kjøkken, har kjøpt meg leilighet og gått på IT-kurs. Jeg hadde jo aldri trodd at jeg skulle bli student. Jeg tør mer nå, fastslår en av de andre deltakerne som heter Anne-Lise.

Skrev om de positive erfaringene

De andre forteller lignende historier om verdien av å støtte opp hverandre og lære av hverandres lignende livserfaringer. Dette skjer på flere plan enn jobb og aktivitet. Sammen har de blant annet vært på tur til Danmark, og blitt godt kjent.

-Da pappa døde, så var de der for meg. Vi spiste frokost sammen. De ga sånn støtte som en trenger, sier en deltaker som heter Reidun.

I 2015 ga de seks deltakerne og Ingrid Nilsen ut en rapport om erfaringene med Kvinnegruppa, kalt Fra fugleunge til moden voksen dame. Rapporten kom som et resultat av et tilbud fra Universitetet i Agder om å delta i Kunnskapsutvikling på arbeidsplassen.

-Målet med oppgaven var å finne noen svar på hva som i praksis utløser effekten med vekst og utvikling for den enkelte og gruppa. Det som overrasker mest med resultatet, er hvor lite som skal til før det skjer en positiv endring. En liten oppmerksomhet der en blir sett, hørt, tatt på alvor og regnet med gjør en stor forskjell, sier Ingrid Nilsen.

Kommenter:

Mer om

recovery arbeid.og.psykisk.helse nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen