Mens stadig flere unge i Norge og på Grønland er tilfredse med livet, går utviklingen motsatt vei i Sverige, Danmark, Finland og Island, viser dansk forskning.
-Jenter er generelt noe mindre tilfredse enn gutter, men størst utslag er det på alder. 15-åringene er betydelig mindre tilfredse enn 11-åringene, sier forsker Pernille Due. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
-Jenter er generelt noe mindre tilfredse enn gutter, men størst utslag er det på alder. 15-åringene er betydelig mindre tilfredse enn 11-åringene, sier forsker Pernille Due. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
-Det er nokså store forskjeller landene i mellom, og denne øker, sier professor Pernille Due ved Statens Institutt for Folkesundhed i Danmark.
Mens det nå er hele 17 prosent forskjell mellom Grønland på topp og Sverige på bunn, var det i 2002 bare 10 prosent forskjell mellom Finland som da var på topp og Norge på bunn. 45 prosent av unge i alderen 11-15 år på Grønland svarte i 2014 at de hadde høy livstilfredshet. I Norge på andreplass svarte nesten 43 prosent det samme, mens det i Sverige bare var 28 prosent som hadde høy livstilfredshet. Både Norge og Grønland har hatt en nokså stor økning i unge som opplever høy livstilfredshet.
-Jenter er generelt noe mindre tilfredse enn gutter, men størst utslag er det på alder. 15-åringene er betydelig mindre tilfredse enn 11-åringene, forteller Due.
I løpet av noen år håper hun å kunne si mer om årsakene til denne utviklingen.
-Vi har fått penger fra Nordisk Ministerråd til å forske på årsakene til forskjellene i livstilfredshet blant ungdom i de nordiske landene. Dette arbeidet vil være ferdig om nærmere tre år, sier Due, som presenterte sine forskningsfunn på Nordisk toppmøte om psykisk helse i Oslo 27. februar.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?