Publisert: 16. mars 2017.   Endret: 16. mars 2017
nøklebye heiberg

ENGASJERT: OG VITAL -For mange blir det et enormt tap å miste jobben, og alt den har betydd i livet deres. Om ektefellen forsvinner i tillegg, kan det være tungt å bære, sier Astrid Nøklebye Heiberg (80). (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

Lanserte folkebevegelse for et aldersvennlig samfunn

Lanserte folkebevegelse for et aldersvennlig samfunn

-Eldre, ensomme menn er gruppen som tar mest selvmord. Noen må se disse mennene, sa Astrid Nøklebye Heiberg på Mental Helse-konferansen i Gamle Logen i Oslo i dag.

Innledningen på Mental Helse-konferansen Eldre og psykisk helse - fremtidens eldreomsorg, ble holdt av Astrid Nøklebye Heiberg.

-Det beste for at eldre skal holde seg i form, er allsidig fysisk og psykisk aktivitet. Den som får fortsette å være i jobb, får dette gratis, sa Nøklebye Heiberg. I 2013, da hun var 77 år, ble hun spurt om å være statssekretær for Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet i Erna Solbergs regjering.

-Trenger de eldre sin arbeidskraft

-Det gir mye å få muligheten til å være på steder som syder av liv.

-Jeg blir mer og mer på likefot med barnebarna av å være der ting skjer, og sammen med mennesker som har andre meninger enn meg. Det er behov for å innlemme flere eldre i arbeidslivet i Norge.

- Vi trenger de eldre sin arbeidskraft, for å kunne ivareta alle oppgavene som skal gjøres, poengterte Nøklebye Heiberg.

Strategi for aldersvennlig samfunn

For rundt et år siden kom Regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn.

Regjeringen har som mål å gjøre samfunnet mer aldersvennlig, og å bruke bedre de ressursene eldre har for å delta og bidra.

Eldre menn er gruppen der flest tar selvmord

Men ikke alle eldre er i stand til å være så aktive i hverdagen. Noen sliter med sykdom, kanskje også sorg.

-Da er det viktig å se dem, slik at de kan ta i bruk de ressursene de har, stadfestet Nøklebye Heiberg. Hun slo fast at eldre menn er den gruppen mennesker som er mest utsatt for selvmord.

-For mange blir det et enormt tap å miste jobben, og alt den har betydd i livet deres. Om ektefellen forsvinner i tillegg, kan det være tungt å bære. Omverdenen må se disse mennene.

Ny folkebevegelse

På dagens konferanse lanserte Mental Helse en folkebevegelse for et aldersvennlig samfunn. Det var Tom Guldberg fra Trigger kommunikasjonsbyrå som presenterte FRI-prosjektet for salen.

-FRI-prosjektet jobber for å skape et samfunn der folk ikke settes i bås ut fra alder, og der seniorer blir viktige bidragsytere i samfunnet så lenge som mulig, sa han.

-FRI-prosjektet er et initiativ fra Mental Helse. Vi skal i 2017 jobbe med en rekke alliansepartnere som ser utfordringene knyttet til eldrebølgen og verdien av å tenke nytt for å ruste oss for fremtiden.

-De unge treffer ingen eldre, må google for å få kunnskap

Et mål med prosjektet er å skape møteplasser mellom generasjoner.

-Det er ikke bare slik at de yngre trenger de eldre. Det er også motsatt, sa Guldberg, før han ba oss ta en titt noen år tilbake.

-Husker dere storfamilien? Barna og de yngre hadde alltid tilgang på kunnskap, fordi de eldre var tilgjengelige. Nå googler vi dette. Vi har bygd siloer oss imellom, båser, der hver aldersgruppe har sin bås. Det er et stort tap at mye av den naturlige kommunikasjonen mellom generasjonene har forsvunnet.

-Må slippe de eldre løs

-Man går glipp av mye ved å parkere en så stor del av Norges befolkning, sa Guldberg videre.

-Undersøkelser viser at ekstremt mange eldre ønsker å bidra. Vi må slippe dem løs. Vi trenger et samfunnsløft der vi gir eldre et bedre utgangspunkt enn de har i dag!

-Bedre å bli sliten enn å ruste ihjel

Nøklebye Heiberg er en av dem som sitter i rådet for FRI-prosjektet.

-Jeg håper flere eldre får mulighet til å bruke evnene sine, også etter at de har fylt noen-og-seksti. Kompetansen deres er så verdifull, sa Astrid Nøklebye Heiberg til et fullsatt Gamle Logen i Oslo i dag.

-Så har du jo dem som er så bekymret for at vi skal bli slitne, da. Men det er bedre å bli sliten enn å ruste i hjel!

Mental Helse-konferansen 2017
  • Mental Helse har innført en årlig konferanse.
  • Den første i rekken foregikk i Gamle Logen i Oslo 16.03.17
  • Tema: Eldre og psykisk helse

Les mer om Mental Helse

Kommenter:

Mer om

eldre.og.psykisk.helse nyheter arbeid.og.psykisk.helse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen