Psykisk helse er tema på den aller første samlingen for folkehelsekoordinatorer i Norge, som skal skje i Kristiansand i neste uke. Fokuset er særlig rettet mot barn og unge.
-Siden god helse skapes andre steder enn i helsesektoren, må folkehelsekoordinatoren samarbeide med mange ulike aktører, sier leder i Sunne kommuner, Ingvild Little. (Ill.foto: www.colourbox.com)
-Siden god helse skapes andre steder enn i helsesektoren, må folkehelsekoordinatoren samarbeide med mange ulike aktører, sier leder i Sunne kommuner, Ingvild Little. (Ill.foto: www.colourbox.com)
Les mer: www.sunnekommuner.no
-Vi gleder oss veldig! Dette er Norges første møteplass for alle landets folkehelsekoordinatorer, og en unik mulighet til å skape en verdifull møteplass for de som forvalter kommunens folkehelseansvar, sier Ingvild Little, daglig leder i Sunne kommuner.
Bortimot 100 deltakere fra over 80 kommuner, samt noen fylkeskommuner, har meldt seg på.
-Psykisk helse er et brennaktuelt tema på folkehelsefeltet. Samtidig ser vi en omfattende satsing på kommunepsykologer, som skal «løfte blikket fra terapirommet» og bidra inn i det forebyggende og helsefremmende arbeidet.
-På forumet vil det bli diskusjoner rundt hvordan kommunene kan forvalte ansvaret sitt for å legge til rette for god folkehelse for innbyggerne, sier Little.
Man vil se på hvordan man som folkehelsekoordinator være en drivkraft for bedre trivsel og psykisk helse i sitt lokalsamfunn.
-Målet er klart! Vi må skape lokalsamfunn som er gode å leve i, og som fremmer helse og trivsel for alle. Vi kan ikke behandle oss ut av de folkehelseutfordringene vi står overfor, heller ikke når det gjelder psykisk helse.
Det er en for høy pris å betale, både for enkeltmennesker og samfunn, slår Little fast.
Forumet er ingen konferanse i tradisjonell forstand, ifølge Little, men en utviklingsarena og møteplass med fokus på involverende prosesser.
-Målet er å tilnærme seg temaet mer aktivt, og sammen med andre koordinatorer utvikle ideer for hvordan man som folkehelsekoordinator kan jobbe for å skape bedre trivsel og psykisk helse i kommunen.
I tillegg vil Norsk Psykologforening bidra, både med innlegg og i prosessen. Det samme vil Frivillighet Norge.
Folkehelsekoordinatorene har en sentral rolle i kommunenes samlede folkehelseinnsats.
-De skal ha overblikk, koble sammen aktører, og jobbe på tvers der andre jobber i siloer. Siden god helse skapes andre steder enn i helsesektoren, må folkehelsekoordinatoren samarbeide med mange ulike aktører, både innad i kommunen, og ellers i lokalsamfunnet, sier Little.
-I en slik rolle mener vi det er særlig viktig at folkehelsekoordinatoren involveres der beslutninger fattes, og at koordinatorene gis mulighet til å tenke nytt om både eksisterende og mulige tiltak. Vi håper forumet kan bidra til å styrke denne viktige rollen!
Les mer: www.sunnekommuner.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?