Publisert: 11. september 2017.   Endret: 13. september 2017
trondheim

AKTUELT: Å forebygge ensomhet og å skape tiltak som fremmer god psykisk helse for hele befolkningen har et spesielt fokus på Folkehelseuka, som går av stabelen i Trondheim kommune i disse dager. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

Folkehelseuka i Trondheim starter i dag

Folkehelseuka i Trondheim starter i dag

For fjerde år på rad arrangerer Trondheim kommune folkehelseuke. -Målet er å vise frem det gode arbeidet som drives på feltet, få nye ideer og lære av hverandre.

-Mange frivillige lag og organisasjoner gjør en fantastisk innsats, som ikke alltid blir godt nok verdsatt og sett. Dette er lag og organisasjoner som jobber både mot barn, unge og eldre.

-Et mål med Folkehelseuka er å få disse mer frem i lyset. Vi vil også inspirere til at det utvikles flere gode tiltak, sier Anniken Glein, som er koordinator for Folkehelseuka i Trondheim kommune.

-Ønsker nye ideer og samhandling

Det var på den nordiske folkehelsekonferansen, som ble arrangert i Trondheim i 2014, at ideen om å etablere folkehelseuke i byen kom opp. På konferansen ble kommunene oppfordret til å lage folkehelseuke.

-Folkehelseuka i Trondheim har nå etablert en egen Facebook-side, Instagram-konto, og vi har registrert arrangementer og aktiviteter på Trondheim kommunes nettsider.

-Med dette ønsker vi å synliggjøre hva som faktisk gjøres. Arbeidet med Folkehelseuka viser for øvrig at det også er engasjement rundt folkehelse innen de kommunale enhetene. Jeg håper nå at Folkehelseuka vil bidra til at det skapes ytterligere nye ideer og samhandling på tvers av enheter og organisasjoner, sier Glein.

Fokuserer på psykisk helse

I Trondheim vil det være hundrevis av små og store arrangementer og aktiviteter gjennom hele uka, fra 11. – 17. september. Det er teater, sangarrangement, førstehjelpskurs for barn og familiearrangement.

Ifølge Glein er det fritt frem for å presentere folkehelsetilbud og arrangementer ut fra et bredt perspektiv og egne fagfelt.

-Vi har likevel valgt å fokusere spesielt på tema «Å forebygge ensomhet og å skape tiltak som fremmer god psykisk helse for hele befolkningen», sier Glein.

Masse instanser deltar

Barnehager er invitert til å pynte opp i noen av bydelene med egenproduserte hjerter. Kultursenteret ISAK vil gjennom uka sette ungdom og psykisk helse på dagsordenen, med debatter og foredrag.

-Studentorganisasjoner, humanitære organisasjoner, innvandrerorganisasjoner, frivilligsentraler, bydeler og borettslag er blant de som er invitert til å delta med aktiviteter i Folkehelseuka, forklarer Glein.

En tilhenger for folkehelse

For å skape blæst om folkehelseuka i de ulike bydelene, har dessuten de som står bak prosjektet kommet opp med en folkehelsehenger.

-Dette er rett og slett en tilhenger som er fylt opp med bord, stoler, telt, frukt til arrangementer, samt effekter som beachflagg med mer. På toppen har vi en egen artist som turnerer med kulturinnslag der folkehelsehengern er i bruk, forklarer prosjektlederen.

-Påvirker den psykiske helsa

Hun tror at økt innsats rundt folkehelse kan påvirke innbyggernes psykiske helse.

-Utfordringer med psykisk helse kan fortsatt være en del tabubelagt. Vi må bryte barrierer og synliggjøre at det er like normalt at vi innimellom sliter psykisk som fysisk i livene våre.

-Foredraget «Er jeg bra nok?» som førsteamanuensis Anne Torhild Klomsten holder på Blussuvoll ungdomsskole i regi av Folkehelseuka, er et tiltakene som kan bidra i så måte. Vi har også foredrag om fysisk aktivitet og psykisk helse, sier Glein, som ønsker et større fokus på slike tema i skolen gjennom hele året.

Kommenter:

Mer om

folkehelse helsefremming.og.forebygging organisering.av.tjenester barn.og.unge kvalitetsarbeid nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen