Publisert: 09. oktober 2017.   Endret: 10. oktober 2017
Siri Bjaarstad

-IPS gir muligheter for jobb til mennesker både NAV og helsetjenestene tidligere har tenkt at står langt fra arbeidslivet, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.

Arbeid som medisin mot psykiske helseproblemer

Arbeid som medisin mot psykiske helseproblemer

-Jobben kan gjøre deg frisk. IPS tar konsekvensen av dette fullt ut, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad i et intervju i Dagbladet på Verdensdagen for psykisk helse.

Bjaarstad viser til at flere mennesker med psykiske helseproblemer kommer ut i ordinært arbeid når behandling og jobbsøking foregår samtidig, gjennom metoden Individuell Jobbstøtte (IPS).

-Snus på hodet

-Dette er en helt ny måte å tilnærme seg arbeid og psykisk helse på. Tidligere har vi tenkt at folk må bli friske før de kan komme seg ut i jobb. Med Individuell Jobbstøtte snus dette på hodet, sier hun.

Bjaarstad har arbeid og psykisk helse som spesialområde i NAPHA. Hun er intervjuet i et bilag om psykisk helse, utgitt av Mediaplanet og distribuert med Dagbladet og Altomdinhelse.no i anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. 

-IPS gir muligheter for jobb til mennesker både NAV og helsetjenestene tidligere har tenkt at står langt fra arbeidslivet, påpeker hun.

Den viktige jobbspesialisten

IPS er et forpliktende samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og NAV. Bjaarstad fremhever rollen til jobbspesialistene i dette samarbeidet.

-En jobbspesialist med kompetanse på næringslivets og arbeidsgiveres behov, har en sentral rolle i dette samarbeidet, og skal inngå i behandlingsteamet rundt hver enkelt jobbsøker, sier hun.

-Fått rutine på livet

I samme bilag er det intervju med to personer som har fått seg jobb og opplevd bedring gjennom IPS.

-Det har vært fantastisk å få hjelp fra IPS. De rettet opp i alt. Nå har jeg fått rutine på livet igjen, og noe å gå til. Jeg bor for meg selv, har fått meg bikkje og snart har jeg lappen, sier Daniel Jansen Bekkensten, som jobber som baker.

Ville jobbe med mennesker

-Det kjennes som jeg har kommet i en ny og oppgradert versjon, sier Pernille Noreng Ravn. Hun har fått seg jobb som hjemmehjelp og hjemmesykepleier. 

-Jobbspesialisten spurte hva jeg ville i livet. Svaret kom fort, for jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker, sier Noreng Ravn.

Jobben har betydd svært mye for henne.

-Dette året i jobb har endret meg som person, og det har også påvirket hele familiesituasjonen. Jeg har det fint, er positiv og glad, og går ikke lenger til psykolog, sier hun.

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE

10. oktober hvert år. 

Årets tema er Noe å glede seg over.

Kommenter:

Mer om

nyheter ips arbeid.og.psykisk.helse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen