Brukere av et treffsted i Risør har arbeidet frem en lekker kokebok. Med oppskrifter både av den tradisjonelle og eksotiske sorten.
AKTUELT: -Aldri før har jeg sett noen så stolte som da vi hadde boklansering nede på bokhandleren! Det var verdt alt arbeidet, sier Frida Fred Dørsdal, fra aktivitetssentret Nr. 14 i Risør. (Ill.foto: www.colourbox.com)
AKTUELT: -Aldri før har jeg sett noen så stolte som da vi hadde boklansering nede på bokhandleren! Det var verdt alt arbeidet, sier Frida Fred Dørsdal, fra aktivitetssentret Nr. 14 i Risør. (Ill.foto: www.colourbox.com)
-Det begynte med at en av våre irakiske venner laget lunsj for oss en gang i uken. Hver gang var det noen som spurte om oppskriften. Da tøyset vi om at de måtte vente til kokeboka kom, smiler Frida Fred Dørsdal, som er aktivitetsansvarlig ved aktivitetssentret Nr. 14 i Risør.
- I tillegg hadde vi Helene Osli som en ressurs. Hun startet med å ta ansvar for noen frokoster, før det også ble lunsj og middag. Det viste seg at Helene var så flink til å lage mat at vi måtte ansette henne i et toårig kvalifiseringsprogram, som er et samarbeid mellom NAV og kommunen. Nå gruer vi oss til at det går ut om et år, sier Dørsdal.
Osli har bidratt med de norske oppskriftene til boken. På Nr. 14 vanker det også en veldig flink tegner, Gabrielle Halvorsen.
-Illustrasjonene hennes ble en flott ramme på bokprosjektet, slår Dørsdal fast.
Våren 2017 begynte de med å ta bilder og skrive ned oppskrifter. Arbeidet med kokeboka ble intensivert etter sommerferien.
-Vi laget minst en oppskrift i uken, og rettene ble servert som lunsj til husets besøkende, forklarer Dørsdal. Det var hun som tok bilder av rettene, skrev ned oppskriftene og gjorde de tilgjengelige, slik at hvem om helst skal kunne mestre dem.
-Vår illustratør tegnet forløpende tegninger etterhvert som ideen utviklet seg. Den siste involverte leste korrektur og kom med ideer til hvordan det kunne gjøres.
Når de hadde et så håndfast prosjekt, var det lett å søke om penger.
-Vi skrev en solid søknad til Risør Sanitetsforening og fikk innvilget de 13.000 kr vi søkte om. Så kom det penger fra uventet hold, i form av en raus pengegave fra en anonym giver som hadde fått nyss om kokebokprosjektet. Den gaven var såpass raus at vi hadde råd til å leie inn en profesjonell grafisk designer til å stå for lay-out.
Dette ble nøkkelen til hele prosjektet, ifølge Dørsdal.
-Hun klarte å sy sammen våre tekster og bilder til et utrolig flott sluttprodukt. Boken, som til slutt fikk navnet
"Irak + Norge = FJORTEN" fikk den helt nødvendige finishen.
I november -17 ble kokeboka lansert hos bokhandleren i byen, med Mozell, smaksprøver og signering.
-Den ble til og med stilt ut i utstillingsvinduet på butikken. Nå kan den kjøpes i tre butikker nede i byen, i tillegg til at den selges på bokhandleren. Vi kommer også til å stå på julemarkeder og på matbutikker i tiden fremover mot jul, slik at vi når flest mulig.
-Ettersom vi er en kommunal avdeling, fikk jeg også sendt en felles e-post til alle ansatte i kommunen, og har nå sendt ut flere bøker på internpost og blir vippset tilbake, forklarer Dørsdal.
Baraa og Norjan Tarzi har bidratt med de irakiske oppskriftene til boken og Helene Osli med de norske. Det er kokkene og Dørsdal som har stått for det redaksjonelle arbeidet.
-Vi har måttet gå veldig i detalj for å få oppskriftene helt riktige. De irakiske oppskriftene består av både tradisjonelle retter som Dolma og Biriany, men også en del egenkomponerte fra Norjan og Barra. De fleste er enkle å lage også for vanlige nordmenn. Vi har hele tiden forklart nøye i teksten, og føyd til bilder av prosessen med de mest avanserte rettene, sier hun.
Osli har konsentrert seg om litt mer tradisjonell mat som flesk og duppe og kjøttkaker med brun saus. I tillegg har hun hatt ansvar for dessertdelen.
-Det har vært utrolig flott å jobbe med dette prosjektet og jeg har sett en stor utvikling hos de involverte. De har bydd mer og mer på seg selv, og selvtilliten har vokst enormt. De har laget mat for mange mennesker, servert og stått og tatt i mot tilbakemeldinger, rake i ryggen, sier Dørsdal.
-Aldri før har jeg sett noen så stolte som da vi hadde boklansering nede på bokhandleren! Det var verdt alt arbeidet.
Dørsdal slår fast at de vil anbefale andre treffsteder om å lage lignende prosjekt.
-Det flotte var at vi fikk til å kombinere flere ulike talenter for å utforme boka. Og det er veldig moro når du står igjen med et sluttprodukt i hånden.
Nå er de faktisk kokebokforfattere!
Men tro ikke at Nr. 14 er ferdige nå. Nei, de er i gang med nye prosjekter.
- Vi skal lage et stort veggmaleri på et av husets vegger (8 m x 3 m.) Bildet skal være basert på tegninger fra våre brukere av huset, men med profesjonell hjelp fra en graffiti-kunster fra Kristiansand.
Ellers skal vi lage en kunstutstilling med foto, tegninger og tekst/dikt, som vi håper på å få stille ut i Risør kunstpark. Og vi skal stille med lag til Holmenkollstafetten for andre år på rad.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?