Innen 20. mars kan man søke midler til ACT- og FACT-team, samt andre tiltak for mennesker med alvorlige rus- og psykiske helseproblemer.
OMSTILLING: -Midlene skal stimulere til en omstilling og styrking av eksisterende lokalbaserte psykisk helse- og rustjenester rundt om i landet, sier Kaja Sillerud i Helsedirektoratet. FOTO. Helsedirektoratet/napha.no arkiv.
OMSTILLING: -Midlene skal stimulere til en omstilling og styrking av eksisterende lokalbaserte psykisk helse- og rustjenester rundt om i landet, sier Kaja Sillerud i Helsedirektoratet. FOTO. Helsedirektoratet/napha.no arkiv.
-Tilskuddsordningen skal fra 2018 i større grad bidra til etablering av kunnskapsbaserte tjenestemodeller, slik som ACT- og FACT-team. Dette er gode tilbud som både brukere og fagfolk etterspør, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Kaja Sillerud.
Tilskuddsmidlene på til sammen 227 millioner kroner kommer samtidig med en ny rapport, som viser at det er potensial for å etablere ACT- og FACT-team over nesten hele landet.
-Midlene skal stimulere til en omstilling og styrking av eksisterende lokalbaserte psykisk helse- og rustjenester rundt om i landet, gjennom at kommuner og helseforetak går sammen om å etablere slike oppsøkende samhandlingsteam. Det kan søkes om tilskudd til delfinansiering av stillinger i teamene og til opplæringstiltak og annen implementeringsstøtte, sier Sillerud.
6 prosent av befolkningen bor ifølge den nye rapporten i DPS-regioner med færre enn 15 000 innbyggere, de fleste i Nord-Norge og på Vestlandet. Tilskuddsordningen fra Helsedirektoratet åpner for at det kan gis tilskudd til andre typer oppsøkende og teambaserte tjenester i slike områder. Rapporten anbefaler at man etablerer samarbeid rundt de enkelte brukerne med utgangspunkt i prinsippene for FACT, noe blant andre Hamarøy i Nordland har gjort.
Kaja Sillerud forteller at tilskuddsordningen også skal understøtte etablering av prioriterte tiltak i den pågående Opptrappingsplanen for rusfeltet, og bidra til at det skjer en fortsatt utprøving og evaluering av nye metoder, arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
-Lavterskeltilbud, og utvikling og utprøving av modeller for tverrfaglig oppsøkende behandlings- og oppfølgingsteam rettet mot utsatte barn og unge og deres familier, vil bli prioritert, sier hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?