Publisert: 26. oktober 2018.   Endret: 27. oktober 2018
aktivitetsmesse

SAMARBEIDET OM MESSE: Fra venstre: Åsa Sjøgren, KoRus Stavanger Vest, Silje Tara Skram, Helse Stavanger, Sigrid Dalaker, Stavanger kommune, Christer Askildsen, Veiviserprosjektet og A-larm, Pål Berger, A-larm, Hilde Askildsen, Veiviserprosjektet og A-larm og Marte Kristin Helle, Stavanger kommune. FOTO: Møyfrid Kjølsdal/napha.no

-Mange ensomme vet ikke at disse tilbudene finnes

-Mange ensomme vet ikke at disse tilbudene finnes

Tre tidligere rusmisbrukere tok initiativ til aktivitetsmessen "Fyll dagene" i Stavanger, der 48 aktivitetstilbud fra frivillig sektor ble vist frem.

-Mange folk som er ensomme vet ikke at disse tilbudene finnes. Heller ikke hjelpeapparatet er orientert eller tenker over hvor viktig livet utenfor helsetjenestene er, hverdagslivet til brukerne, sier Pål Berger i organisasjonen A-larm.

48 av tilbudene som finnes blant frivillige og ideelle organisasjoner i Rogaland viste seg fram på messen «Fyll dagene», i Stavanger 25.oktober.

Ingenting å fylle dagene med

Pål Berger var initiativtaker til messen, sammen med ekteparet Christer og Hilde Askildsen fra Veiviserprosjektet og A-larm. De fikk ideen uavhengig av hverandre

Berger møtte en venninne på bussen som fortalte at hun fikk hjelp både fra en behandlingsinstitusjon, fra kommunen og NAV. Men hun følte seg ensom og isolert, og hadde ingenting å fylle dagene med. Da Berger spurte henne om hun ikke hadde hørt om A-larm og flere andre organisasjoner og aktiviteter, undret hun seg veldig over at hun aldri hadde hørt om disse tilbudene fra ansatte.  

-Plutselig sitter du der, i en kommunal leilighet, uten jobb, penger eller aktiviteter å holde på med. Da er veien tilbake til rus eller større psykiske helseutfordringer kort, sier Berger.

Stilte med penger

Omtrent samtidig satt Christer og Hilde Askildsen på en behandlingsinstitusjon, og snakket om at det skulle vært en oversikt over alle tilbudene som fantes. De kom inn i Veiviserprosjektet, og begynte å lage denne oversikten på eget initiativ. De kom så i kontakt med Pål Berger, som også hadde samme tankene om en slags messe, og de tok kontakt med Stavanger kommune. Kommunen var positiv og stilte med penger. KoRus vest Stavanger kom med og Fylkesmannen i Rogaland ved Ellen Orre, som også ga økonomisk støtte. Ved hjelp av denne oversikten som Christer og Hilde Askildsen hadde laget, kunne de dermed invitere så mange som 48 utstillere på aktivitetsmessa.

-Var helt rørt

Det var kø før åpningen 25.oktober. Et mangfold av aktiviteter, hjelp du kan søke og grupper du kan gå i, befant seg på stands inne på Scandic City Hotel. Brukere av tjenestene, pårørende, behandlingssenter og tjenester, til sammen rundt 500 personer, har fått informasjon om hvilke tilbud som eksisterer.

-En bruker jeg snakket med måtte ta seg en tur ut. Han sa «tenk at alle disse menneskene som er samlet her ønsker å hjelpe meg». Han var helt rørt, sier Berger.  

-Tenk så fint at ansatte har tatt med brukere hit, slik at de får de se hvor mye som er her for dem, som de kan starte med når de kommer ut, legger han til.

-Burde ikke være så tilfeldig

Berger husker selv hvordan han slet etter at han hadde blitt rusfri.

-Jeg var veldig heldig som traff en gammel kompis som tok meg med på treningssenteret. Hadde det ikke vært for det tror jeg faktisk ikke jeg hadde vært rusfri i dag. Det burde ikke være så tilfeldig, mener han.

Like viktig som å vise folk at disse tingene finnes er det ifølge Berger at de får hjelp til å ta tilbudene i bruk.

-Her kan erfaringskonsulenter spille en viktig rolle, for vi vet hvor viktig det er.

Livet utenfor helsetjenestene

De tre initiativtakerne ønsker at tjenesteapparatet får øynene opp for hvor viktig livet utenfor helsetjenestene er, og at de orienterer seg om hva som finnes slik at de kan fortelle brukerne om det.

-Vi håper at alle kommuner kommer etter, og lager en slik oversikt, og gjerne et utstillingsvindu for de frivillige og ideelle organisasjonene, sier Hilde Askildsen.

-Vi vet at trening og aktivitet hjelper, og at mye av behandlinga passiviserer. Venner, aktiviteter, tilhørighet, trening og turer er viktig for folk. Gi folk et ok liv. Det starter etter behandlinga, sier Berger.

Vil du at din kommune skal gjøre det samme?

Ta kontakt med:

Pål Berger: paal@a-larm.no

Hilde Askildsen: hilde@a-larm.no

Christer Askildsen: christer@a-larm.no

Sigrid Dalaker: sigrid.dalaker@stavanger.kommune.no

Kommenter:

Mer om

nyheter fysisk.aktivitet

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen