Publisert: 31. oktober 2018.   Endret: 05. november 2018
Illustrasjonsfoto

KOGNITIV TERAPI HJALP: «Emilie» gikk på sovemedisiner, var sløv og energiløs, til hun gjennom kurset «Tankes kraft» ble mer bevisst på sammenhengen mellom tanker, følelser og hvordan hun hadde det. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX.COM

Rask psykisk helsehjelp bidro til at «Emilie» fullførte videregående skole

Rask psykisk helsehjelp bidro til at «Emilie» fullførte videregående skole

Fra en vond tilværelse preget av angst og stadig økt isolasjon, både fra skole, arbeid og venner, førte Rask psykisk helsehjelp til at hun fikk en hverdag og et liv som fungerte.

Tidlig i første semester av andre året på videregående skole måtte «Emilie» gjennomgå en ryggoperasjon. Dette ble et vendepunkt i livet hennes. Inntil da hadde hun vært en aktiv og glad jente. Hun trente håndball på høyt nivå, og hadde en ekstrajobb ved siden av skolen.

Fikk tips av lærer

«Emilie» slet med smerter og søvnproblemer, og gikk på sterke medikamenter for dette. Medisinene gjorde henne sløv, og det ble umulig å ha en velfungerende hverdag. «Emilie» kviet seg ofte for å gå på skolen, og det ble etter hvert vanskeligere å komme seg dit. Det var tungt å stå opp, og alt opplevdes som veldig stressende.

– Selv det å være sosial og møte venner ble stadig verre, og jeg ble mer og mer isolert, sier «Emilie».

Hun brukte tre år på å fullføre det andre året og var i ferd med å droppe ut av skolen da hun ble tipset om tilbudet «Rask psykisk helsehjelp» (RPH) av en faglærer.

Sluttet med medikamenter

«Emilie» bestemte seg for å slutte helt med alle medikamenter etter samtaler med en tante og startet en gradvis nedtrapping.

– Samtalen vekket meg på en måte, og jeg klarte det fordi jeg er sta, sier hun og smiler.

Gruppekurset «Tankens kraft» bevisstgjorde meg

I møtet med RPH møtte hun Lene H. Sunde og fikk tilbud om kurset «Tankens kraft».

– I starten lurte jeg på om jeg hadde noe her å gjøre i det hele tatt. Jeg satt der og tenkte på hvem de andre var, og skjønte ikke helt hvorfor jeg var der. Jeg grudde meg for de første tre oppmøtene på kurset, men så snudde det. Jeg kjente meg godt igjen i stoffet, og det begynte å bli interessant. Jeg ble mer bevisst på sammenhengen mellom tanker, følelser og hvordan jeg hadde det, sier «Emilie».

Aha-opplevelse

«Emilie» mener det er vanskelig å sette fingeren på hva angst er.

– Jeg fikk en aha-opplevelse hvor jeg plutselig skjønte hvordan angst kan arte seg, og at det er nettopp det jeg sliter med. Jeg fikk verktøy og lærte meg gode teknikker for å håndtere dette på kurset, sier «Emilie».

Bruker verktøyene hele tiden

– Uten tilbudet fra Rask psykisk helsehjelp tror jeg det hadde gått veldig dårlig med meg, sier hun.

– Jeg var redd for å bli slik at jeg trakk meg unna vennene mine, skolen og jobben. Nå bruker jeg verktøyene hele tiden. De gir meg støtten jeg trenger for å takle ting i hverdagen, sier hun.

Fullførte skolen

«Emilie» hadde også noen få timer med individuell oppfølging, som hun opplevde var nyttig.

– Jeg fullførte det tredje året på videregående skole på normert tid. Jeg greide også å beholde jobben min, som jeg tidligere sto i fare for å miste.

Anbefaler tilbudet

Hun er veldig glad for hjelpen hun har fått fra RPH, og anbefaler tilbudet til andre.

– Jeg tenker at det er ganske tilfeldig at akkurat jeg sitter her, og tror at det kunne vært hvem som helst. Det er så vanlig at unge mennesker sliter med livet sitt, både med skole, arbeid og venner. Det er så lett å falle utenfor, sier hun.

Lever livet

I dag har hun det veldig bra.

– Jeg har søkt jobb og vært til andregangs intervju. Jeg er sosial med venner og har det bra. Hverdagen min fungerer, sier «Emilie».

Les mer om Rask psykisk helsehjelp på temasiden.

TANKENS KRAFT

Egenutviklet introduksjonskurs laget av Rask psykisk helsehjelp Sandnes.

Består av fire samlinger à 2 timer over fire uker.

ABC-modellen brukes som en struktur.

Hovedmålet med kurset er å gi deltakerne kunnskaper og ferdigheter om kognitiv terapi, slik at de skal bli i stand til å hjelpe seg selv.

Forside lavterskelhefte
Last ned NAPHA-hefte om lavterskeltilbud, ved å trykke på bildet. Denne artikkelen er del av heftet.

Kommenter:

Mer om

lavterskeltilbud rask.psykisk.helsehjelp

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen