Ennå er det plasser ledig på NAPHAs jubileumsseminar den 14. februar. Bli med og kom hjem fylt av inspirasjon.
AKTUELT: -Spørsmålet «E det æ - eller e det bygda?» (som tar feil nå), dukker særlig mye opp i skolten i foranderlige tider, sier skuespiller Marianne Meløy. (FOTO: Privat)
AKTUELT: -Spørsmålet «E det æ - eller e det bygda?» (som tar feil nå), dukker særlig mye opp i skolten i foranderlige tider, sier skuespiller Marianne Meløy. (FOTO: Privat)
Den 14. februar feirer NAPHA 10 års drift, og på podiet på Dokkhuset i Trondheim vil mange spennende personer stå, for å formidle tankevekkende og inspirerende budskap til deltakerne. Arrangementet streames live på Napha.no.
Klikk her om du vil vi skal sende deg en lenke i Messenger når det starter!
En av bidragsyterne på arrangementet er Marianne Meløy, skuespiller ved Trøndelag Teater. Nå, ni dager før arrangementet, røper hun litt til napha.no om hva kåseriet skal handle om.
-Jeg har satt «E d æ, eller e d bygda?» som tema. Det handler om hvordan vi alle ofte står i en slags floke eller knute, mellom hva en selv mener eller er, og de andre, sier Meløy.
Hun tror at temaet er ekstra aktuelt i dag, når mye skjer i verden og i media, og det er mye å forholde seg til.
-Spørsmålet «E det æ - eller e det bygda?» (som tar feil nå), dukker særlig mye opp i skolten i foranderlige tider.
Det som skjer mellom mennesker er ofte tema i hennes kåseri.
-Hvor kommer ideene dine fra?
-Jeg prøver å riste meg ut av eget ekkokammer, og å høre på alle stemmene jeg har, enten i hodet eller rundt meg, sier Meløy. Og fortsetter med glimt i øyet:
-I kjappe, skråsikre, digitale tider, kan det være en fest å samle på alle som ikke oppfyller stereotypien om hva slags menneske de er. For ingen henger heilt i hop.
Hun nevner noen eksempler:
-Den trivelige naboen som er et nettroll. Miljøsvinet som plukker søppel. Moralisten som slår seg laus. Takk o pris! Jeg samler på det inkonsekvente, og det som jeg ikke helt vet hva jeg skal mene om.
Hun tenker at skuespillere innimellom er helsearbeidere.
-Men kanskje helst samfunnsmedisinsk? Å lufte floker, dilemmaer og konflikter i lag er bra. Teaterets kjerne er at flere på et brett eller en scene kan ha rett - samtidig. Så kan man få perspektiv. Og så er vi ikke alene.
-Og mer enn et middel for noe annet, er kunst, kultur og fortellinger et mål i seg selv, sier Meløy, og fortsetter:
-Om man laget en kostholdspyramide for psykisk helse, tror jeg mer på at kultur er nederst i pyramiden, sammen med kornprodukter og poteter, enn at den er som en slags kakepynt.
-Hva som er det beste med å være skuespiller? Å ikke dømme, sier Meløy. Og fastslår at det skuespillere egentlig holder på med, er empati. Total empati.
-Og jeg tror enda mer på at det å være med i kor, eller hva som helst av kunst og kultur, er helsebringende, både for ei bygd, en bydel og individuelt.
-Men så kan man komme opp i en floke: Skal vi synge den teite sangen? Er det jeg eller koret som har rett? He he!
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?