Brukere i Fredrikstad kan fortsette i selvhjelpsgrupper når de er ferdige med Rask psykisk helsehjelp (RPH).
RPH-TEAMET I FREDRIKSTAD: Fra v.: Psykolog Mari Velgaard, psykologspesialist Thomas Knutsen, igangsetter av selvhjelpsgrupper Angelica Nielsen, klinisk vernepleier Hanne Grelland, og psykolog og prosjektleder Zeenat Rafiq (bak). Foto: Fredrikstad kommune.
RPH-TEAMET I FREDRIKSTAD: Fra v.: Psykolog Mari Velgaard, psykologspesialist Thomas Knutsen, igangsetter av selvhjelpsgrupper Angelica Nielsen, klinisk vernepleier Hanne Grelland, og psykolog og prosjektleder Zeenat Rafiq (bak). Foto: Fredrikstad kommune.
– Mange setter stor pris på tilbudet, sier prosjektleder for RPH, Zeenat Rafiq.
Det hele kom i stand ganske tilfeldig.
– Vi begynte med RPH i Fredrikstad i november 2017, og en av dem som ble ansatt, Angelica Nielsen, ledet allerede da selvhjelpsarbeidet i kommunen vår.
– Det ble naturlig for henne å informere brukerne om tilbudet om selvhjelpsgrupper da de skulle slutte med RPH, forklarer Rafiq.
Mange gir uttrykk for at de synes det er flott å få delta i en slik gruppe.
– Flere av dem som har vært i kontakt med RPH i Fredrikstad, via kurs, individuell behandling eller i gruppeterapi, har takket ja til å bli med i selvhjelpsgruppe etterpå. Og mange kommer med tilbakemeldinger om at de synes det er fint å ha mulighet til å fortsette å jobbe videre på den måten når de er ute av RPH, som jo foregår i en begrenset periode.
– Det fanger dem opp i en sårbar fase.
Rafiq påpeker at det ofte kan være vanskelig å avslutte en behandlingsrelasjon.
– Da kan selvhjelpsgrupper fungere som en naturlig overgang. Deltakerne forteller at de synes det er nyttig å ha kontakt med personer som har stått i lignende problemer som de har gjort selv. De opplever det som interessant og givende å snakke med andre, sier Rafiq.
Hun føler at selvhjelpskonseptet er i RPHs ånd.
– Poenget er at man skal lære å håndtere vanskene man har. Deltakerne driver selvhjelpsgruppene selv. Angelica hjelper til i oppstarten av gruppene, med å veilede og legge til rette. Så trekker hun seg ut. Etterpå jobber gruppa selv, uten hjelp fra den psykiske helsetjenesten.
Hvor lenge er opp til den enkelte gruppa.
– Noen kan holde på veldig lenge, forteller Rafiq. Før hun slår fast:
– Vi vil anbefale andre RPH-kommuner å etablere et samarbeid med Selvhjelp Norge. For mange kan selvhjelpsgrupper være et svært godt tilbud.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?