I Sortland kommune har man i flere år jobbet med en helhetlig modell for å forebygge vold og seksuelle overgrep. I dag lanseres nettstedet æemæ.no.
Æ E MÆ: Målet er at alle barn skal ha en trygg oppvekst, uten vold og overgrep. Det er Sortland kommune som har utarbeidet innholdet på nettstedet. (FOTO: Magdalena Vassbotn Hestholm).
Æ E MÆ: Målet er at alle barn skal ha en trygg oppvekst, uten vold og overgrep. Det er Sortland kommune som har utarbeidet innholdet på nettstedet. (FOTO: Magdalena Vassbotn Hestholm).
-Nettstedet æemæ.no er for andre kommuner som ønsker å ta i bruk Sortland kommune sin forebyggingsmodell for vold og seksuelle overgrep, forteller Elisabeth Sjølie, kommunepsykolog i Sortland kommune.
Hun forteller at nettstedet inneholder alt man trenger for å ta i bruk Æ E MÆ-modellen i en annen kommune.
-Æ E MÆ er en helhetlig modell som har et omfattende undervisningsopplegg til barn og unge. Den inneholder undervisningsmaler for undervisning til barnehage (aldersgruppen 2-5 år), til 7. klasse og til avgangskullet / russen i videregående skole.
-På nettstedet finner man også en plan for kompetanseheving hos ansatte som gjennom sin jobb kan forebygge vold og overgrep, samt plan for involvering av foreldre. Vold og seksuelle overgrep er et samfunnsproblem, og kun ved å jobbe med hele samfunnet vil man kunne ha mulighet til å bekjempe problemet, slår Sjølie fast.
Målet med Æ E MÆ er at alle barn har en trygg oppvekst, uten vold og overgrep. Det er Sortland kommune som har utarbeidet innholdet på nettstedet.
-Modellen vår er utviklet over år og er nå tilpasset digitalt. Det er mange som har deltatt i arbeidet: Ansatte i barnehager, helsestasjon, jordmor, jeg som kommunepsykolog og ansatte i administrasjonen.
Med hjemmesiden Æ E MÆ håper Sortland kommune å kunne bidra til godt forebyggingsarbeid mot vold og overgrep i mange av landets kommuner, forteller Sjølie. Hun slår fast at Æ E MÆ har vekket oppmerksomhet i kommuner og fagmiljøer i hele landet.
-Mange ønsker å innføre hele eller deler av programmet i sin kommune og noen er også kommet godt i gang. I 2018 søkte derfor Sortland kommune økonomisk støtte for å gjøre Æ E MÆ tilgjengelig for også andre kommuner.
-Nordland Fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland og Helsedirektoratet har alle bidratt med like beløp for å lage denne hjemmesiden. Den er nå tilgjengelig uten kostnad for alle som ønsker å bruke modellen.
Det er til nå ikke gjort studier på effekten av Æ E MÆ, ifølge Sjølie.
-Sortland kommune anmoder nye Æ E MÆ-kommuner om å planlegge en evaluering av tiltaket. Man kan se råd for evaluering av folkehelsetiltak hos FHI, sier hun.
– Det gir meg mye å dele mine erfaringer med andre, sier Christer Storrønning, som holdt en workshop for utendørsterapifeltet m. fl. nylig
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?