Økte fra fem til 45 IPS jobbspesialister på to år

Økte fra fem til 45 IPS jobbspesialister på to år

Publisert: 12. april 2019.   Endret: 10. desember 2020

-Vi har snart nådd femårsmålet vårt på under to år. Ledelsesforankring og en klar strategi for implementering er hovedforklaringen.

Beate Brinchmann (t.v.) og Lene Hellesvik Hansen

KARTET FYLLES: Beate Brinchmann (t.v.) og Lene Hellesvik Hansen viser stolt frem at 14 plasser i Nord-Norge nå har IPS-tilbud, fra Kirkenes i nord til Brønnøy i sør. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.

KARTET FYLLES: Beate Brinchma...

Det sier Lene Hellesvik Hansen ved IPS ressurssenter Nord, og leder for Regional kompetansetjeneste for arbeid og psykisk helse, Beate Brinchmann.

-Beslutningstakerne forpliktet seg

For to år siden satte man seg i Nord-Norge et mål om at IPS innen fem år skulle tilbys til alle med alvorlige psykiske lidelser i Nord-Norge som ønsket det.

-Vi anslo at vi trengte 50 IPS jobbspesialister for å nå dette målet. Nå er vi på 45, og har sånn sett snart nådd målet på veldig kort tid.

Les også på napha.no: Ønsker å tilby IPS i hele Nord-Norge

Da de startet med det som kalles IPSNOR-prosjektet forankret de det i ledelsen både hos Helse Nord RHF, og hos fylkesdirektørene hos NAV i Nord-Norge.

-Vi lagde en felles strategi for å nå målet. Dette var det beslutningstakerne som forpliktet seg til, og det virket, sier Beate Brinchmann.

-Mer av det vi vet virker

Lene Hellesvik Hansen, seniorrådgiver NAV Nordland og IPS ressurssenter Nord sier at det var mange insentiver for NAV til å gå inn i dette.

-Fordi man både nådde en målgruppe det hadde vært vanskelig å få i jobb, og fordi NAV hadde bestemt seg for å gjøre mer av det som er forskningsbasert og vi vet virker. Vi har også i våre oppdragsdokumenter at NAV og Helse skal samarbeide tett om felles brukere, og dette ivaretas i IPS, forteller hun.

Fikk 13 millioner i 2018

De lagde en strategi for hvordan de skulle gjøre det i Nord-Norge. Deretter reiste de rundt til mange ulike DPS, hvor de samlet NAV-kontor, kommunale rus og psykisk helsetjenester, DPS og NAVs fylkeskoordinatorer for arbeid og psykisk helse.

-Vi ga undervisning og felles opplæring om IPS. For å sikre sterk lokal forankring drøftet vi sammen med de lokale aktørene samarbeidsavtaler mellom kommunale tjenester, spesialisthelsetjenesten og NAV. Vi bistod, der det var nødvendig med å skrive søknader om tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet. Dette medførte at Helsedirektoratet bevilget 13 millioner til opprettelse av IPS i Nord-Norge i 2018, sier Brinchmann.

-Mange lokale entusiaster

Det er nå IPS-tjenester 14 plasser i Nord-Norge, fra Kirkenes i nord til Brønnøy i sør.

-Tallene er gode. Samtidig ser vi at det er mange utfordringer med å få til IPS på en god måte i praksis. Det gjelder særlig samarbeidet mellom NAV og helsetjenestene, som er selve kjernen i IPS. Delvis henger dette sammen med at veldig mange av teamene er relativt ferske, og at det er en nokså ny tjeneste i Norge, sier de to.

De anser seg derfor ikke å være i mål.

-Vi fortsetter å reise rundt, og forsøker å gi støtte til de lokale IPS-tjenestene slik at de klarer å fungere slik de skal. Et svært positivt tegn er at man alle steder har en vilje til å få dette til, og at det er mange lokale entusiaster som står på, sier de.

Undervurderte behovet

For å nå målet om at IPS skal tilbys til alle med alvorlige psykiske lidelser i Nord-Norge, ser de nå at det trengs flere IPS jobbspesialister enn man først trodde.

-For to år siden anslo vi 50 IPS jobbspesialister som nok til å dekke behovet, men ser nå at det trengs flere, sier de.

Temaside

Mer om

Nyheter Implementering Individuell jobbstøtte (ips) Praksiseksempler

Les også

Publisert: 28/10/2020

Innførte Individuell tilfriskning og mestring (IMR) i behandling ved tidlig psykose

Publisert: 12/1/2022

Jobbet konkret mot politikere og ledere for å få til fast drift av Housing First

Publisert: 17/11/2022

Legg en plan for kommunikasjon om RPH-tilbudet!

Publisert: 01/9/2021

IPS-rådgivere på plass i 11 regioner

Publisert: 03/12/2021

Ny modell gir støtte til implementering og drift av Rask psykisk helsehjelp

Siste fra Kunnskapsbasen