-Jeg var en knakende morsom sputnik i rusmiljøet i Bergen

-Jeg var en knakende morsom sputnik i rusmiljøet i Bergen

Erfaringskonsulent / Publisert: 10. mai 2019

-I dag er jeg i samme miljø, men som ansatt i Housing First. De aller fleste i mitt gamle miljø setter veldig pris på at det går bra med meg. Det er en stor inspirasjon for dem.

erfaringskonsulent bergen

AKTUELT: --Man må koble seg opp med gode mennesker og trene på prosesser som skjer i forhold til dem. Da jeg fikk sønnen min, tenkte jeg: Jeg gidder ikke gjenta historien. Jeg må bryte ut av vennskapene i rusmiljøet, sier Frode Tony Bodin, erfaringskonsulent i Bergen kommune (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: --Man må koble...

Det norske Housing First - nettverket møttes tidligere i vår for å diskutere bo og oppfølgingstilbud for de aller dårligste. Hele 60 deltakere var representert på samlingen, som foregikk i Oslo. De som deltok, fikk blant annet høre om tiltak for målgruppen i Grünerløkka og St. Hanshaugen bydeler.

Frode Tony Bodin, erfaringskonsulent i Bergen kommune, fortalte de rundt 60 deltakere om sin egen recoveryprosess.

-Babyen skulle ikke få oppleve det samme som meg

-Jeg kommer fra dysfunksjonelt hjem, og fikk etter hvert også selv ruserfaring, sa Bodin. Han var en av de kule, muntre typene i rusmiljøet, og var ganske synlig. Men innerst inne var han en annen.

-Jeg syntes det var skamfullt å ruse meg. Vendepunktet skjedde da samboeren min ble gravid. Jeg bestemte meg for at babyen i magen ikke skulle få oppleve det jeg hadde opplevd som barn. Og tenkte, at det var mulig å snu skuta. Å ikke la den arven jeg hadde fått, gå videre.

Bodin ble nykter.

-Jeg trente, jobbet meg opp på nye, sosiale arenaer. Arbeidet som frivillig. Engasjerte meg i ettervern.

-Som alkymi

Han ønsket noe nytt. Samtidig var han egentlig møkk lei mennesker.

-Jeg skulle aldri jobbe med mennesker. Men så var det en dag da jeg gikk av bussen, at jeg møtte en kompis som jobbet som erfaringskonsulent. «Hva er det», tenkte jeg.

Bodin fikk høre om MB-studiet. Medarbeider med brukererfaring.

-En spennende prosess begynte i meg. Det var som alkymi. Jeg tenkte at denne driten kan brukes til noe bra. Og sånn ble det!

Fikk seg jobb på grunn av en glipp

Han syntes det var fantastisk å begynne på studiet.

-Det var nesten sånn at jo verre det var, jo bedre ble det. Det var en fin måte å få kartlagt seg sjøl på. Finne ut hva som fungerte og ikke.

Studiet gikk over ett år, tre dager i uka.

-Etter tre måneders praksis i Bergensklinikkene fikk jeg jobb i drop-out-teamet i Bergen. Læringskurven var bratt. Vi gjorde alt, jobbet opp mot system, pårørende, kriminalomsorgen, arrangerte kurs. Jeg jobbet der ett år. Da engasjementet var over, begynte jeg som frivillig på Sammensenteret.

Ved en feil ringte Bodin en dag ambulant team, sammensatte botjenester, i Bergen kommune.

-Dagen etter møttes vi, og de sa til meg: «Du må komme til oss!» Dagen etter der igjen gikk jeg rett inn i Housing First- teamet.

-Viktig å få lov til å være sårbar i teamet

Der ble han veldig godt mottatt.

-Det jeg liker godt er rammene som ligger i HF, Sam Tsemberis sin ånd. Det er mye hjerte der. Jeg er for hjertets revolusjon. Det er mye frihet i jobben, til tross for rammene som ligger i Housing First. Og jeg får jobbet med brukererfaringen min.

Bodin tenker at livet er en recoveryprosess. 

-For meg er det viktig å få lov til å være sårbar i teamet der jeg jobber. Tilværelsen er som et stort lerret. Og jeg har det avklart i forhold til rusen nå. Men det er mange sår. Du kan plumpe opp i mange ting.

Snakket seg ut av medavhengig-rollen

For eksempel jobbet han en gang med en kar med et alkoholproblem.

-Det var mye alkohol i min familie. Jeg merket at jeg ble lite objektiv. At jeg ble mer med-avhengig enn hjelper. Det var godt å kunne snakke om det i teamet. Jeg snakket meg ut av medavhengig-rollen. Da det var gjort, følte jeg at jeg hadde kommet meg videre. At dette ikke ble til hinder for meg senere i jobben.

Kompetansen er godtatt

I dag føler han seg både som tolk og brobygger.

-Jeg har den rollen, både i Housing First- teamet, og i andre tjenester. I Housing First-teamet jobber vi som regel to og to. Jeg er også i ruspanelet, avdeling for rusmedisin og i kompetanseutvalget.

-At kompetansen min har blitt godtatt, gjør det til en naturlig greie. Det er ikke noe forskjell på meg og de andre. Vi bruker hverandre der vi er best, på naturlig og smidig måte.

-Det beste er at maktperspektivet endrer seg, i relasjonen med brukerne. Det er viktig for å jobbe recovery-inspirert. Og for å gi håp.

Må koble seg med gode mennesker

Når noen spør Bodin om hva som skal til for å komme seg ut av opplevelser og en livsstil som han har hatt, svarer han at man må omgi seg med gode folk.

-Man må koble seg opp med gode mennesker, og trene på prosesser som skjer i forhold til dem. Da jeg fikk sønnen min, tenkte jeg: Jeg gidder ikke gjenta historien. Jeg må bryte ut av vennskapene i rusmiljøet. Rusmiljøet var miljøet mitt.

-De setter stor pris på at det går bra med meg

-Jeg var en knakende morsom sputnik der. Men hadde også et liv før jeg ruset meg. Folk spurte meg: Hvor er Frode hen? Jeg ruset meg, fordi jeg ikke følte meg god nok. Amfetamin kan få en til å føle seg veldig ovenpå.

Bodin kjenner de fleste brukerne han jobber med i Housing First fra før.

-Jeg har ikke noe uvennskap til dem. Jeg er avklart, når jeg er der. Du har blitt en stødig person, som de kan se opp til. Det håpet de trenger.

-De fleste setter veldig stor pris på at det går bra med meg. Det er en stor inspirasjon for dem.

Målet med nettverkssamlingen for norske Housing First-team i Oslo, var å gi faglig påfyll og inspirasjon til videre innsats ovenfor målgruppa, som er bostedsløse med rusmiddelavhengighet og/ eller psykiske helseproblemer. Housing First-team fra rundt 14 kommuner deltok.

Mer om

Erfaringskonsulent Brukerkunnskap Rusproblem og psykisk lidelse Organisering av tjenester Housing first

Les også

Publisert: 18/9/2019

- Norske Housing First- program har gått fra å være gode til supre

Publisert: 26/11/2019

Schytte skaper filmer om Housing First

Publisert: 08/12/2017

Fylkesmannen: - Små kommuner kan få til masse innen psykisk helse- og rusarbeid!

Publisert: 13/12/2017

Hamarøys tips til andre som vil jobbe interkommunalt

Publisert: 07/3/2019

-Tok tid før vi våget å kalle prosjektet «Housing First»

Aktuelt
Publisert: 19/5/2025
Praksiseksempel

Flatanger kommune drifter folkehelsetilbudet «Recovery, møteplass og den gode bålpraten»

Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene