Publisert: 06. september 2019.   Endret: 25. november 2019
corrigan verona

 AKTUELT: -Jeg er bipolar, tok medisin i dag tidlig, vet hva det vil si å være innlagt på lukket avdeling, sa professor i psykolog ved universitetet i Illionis, Patrick W Corrigan på kongressen i Verona i dag. Han oppfordrer alle med en psykisk lidelse om å stå frem og være stolte av hvem de er. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

-Vær ærlig, åpen og stolt, du med en psykisk lidelse

-Vær ærlig, åpen og stolt, du med en psykisk lidelse

-Bevisst ordbruk og kampanjer reduserer ikke stigma, som mange har trodd. Det som virker, er å delta i samfunnet. Å være den man er, åpent. Og være stolt av det!

Det sa prosessor i psykologi, Patrick W Corrigan, på EAOF-kongressen i Verona i dag.

Corrigan er professor i psykologi ved Illinois Institute of Technology universitetet i Chicago. Han er en av verdens største eksperter på stigma, og stigma var også tema i hans foredrag. Kanskje skyldes hans genuine engasjement for temaet at han selv har en diagnose.

-Jeg er bipolar, fortalte han forsamlingen i Verona. Før han kom med noen tankevekkende momenter.

-Stigmaet er ofte verre enn lidelsen

-Stigma er en måte å forholde seg til grupper på, uten respekt. Det kan være rettet mot folk som sliter med den psykiske helsa og/ eller rus, fargede. LHBTIQ-personer. Kvinner.

-Når det gjelder personer som sliter psykisk, er ofte stigmaet de opplever et enda større problem enn selve lidelsen.  

Corrigan slo fast at vi gjennom tidene har hatt og har flotte ledere i verden, som har jobbet mot stigma.

Har stigma egentlig blitt mindre?

Menneskerettsforkjemperne. Forkjempere for homofiles rettigheter. Feminister. Mye har skjedd, på noen av disse feltene. Det var en tid da jøder ble framstilt lik rotter, på en tegning i et magasin. En kone ble beskrevet som søtere, jo mer hun arbeidet på kjøkkenet hjemme. Sånt ser man ikke lenger.

-Det er fantastisk. Å være i en boks, utenfor fellesskapet, er forferdelig for ens selvfølelse og identitet.

-Men vet vi egentlig om det har blitt mindre stigma rettet mot psykiske plager? Spurte Corrigan.

Ser daglige eksempler i media

Før han ristet på hodet.

-Det har ikke blitt bedre. Dessverre er det ikke som mange tror. Undersøkelser viser dette.

Han viste hvordan aviser, radio, tv, tegneserier og filmer omtaler personer med psykiske plager, nå i 2019.

-Psykiatrisk pasient drepte kvinne. Aviser skriver det for å fange lesere.

-Nuts. Crazy. En tabloidavis skrev om «roasted nuts» dagen etter at en institusjon for personer med psykiske plager brente ned.

-Dette påvirker folk. Undersøkelser viser at stigma mot personer med psykiske plager ennå er et stort problem, sa han.

-Vi ser det i filmer. Begreper som Maniacs. Crazy murderers. Stigma mot personer med psykiske plager blir faktisk trolig verre med åra. Folk tror de er farlige.

Det som hjelper er å ha kontakt med andre

-Men det er en ting som hjelper, konstaterte Corrigan.

-Og det hjelper mye. Det som hjelper er å ha kontakt med andre. At de ser hvem du er. At du ikke er farlig, at du faktisk er mye som dem.

-Har du en mental lidelse, og tror du må holde den hemmelig, spiser den deg opp. Vi har laget et program vi ser hjelper. Jo flere av oss som kommer ut, jo færre stigma vil komme, sa Corrigan.

Leger diskriminerte

Han påpeker at det kan gi enorme utslag på en persons liv, å bli stigmatisert.  

-Folk vil kanskje ikke ansette deg, leie deg husrom. Du får ikke studieplass. De tror du er farlig. En undersøkelse viser også at leger diskriminerte personer med psykiske plager.

-Færre som slet psykisk ble henvist til hjerteutredning, enn de uten psykiske plager. Dette er ille. Det er jo et spørsmål om liv og død.

Unngå selvstigma

Han snakket også om selvstigma. Det som skjer når du internerer stereotypien, og tror på den. At du ikke er verdt noe. At det ikke er noe vits i å prøve å finne seg en jobb, eller en kjæreste.

-Å endre dette er en utfordring. Å stryke ut stigma, er ikke nok. Du fjerner ikke arrene ved å si at du kan gjøre alt. Samfunnet må tro på ideen om recovery. At brukerne selv skal bestemme mål, og hva som skal til for å nå målene.

Målrettet, troverdig, kontinuerlig kontakt må til

-Interaksjon mellom svarte og hvite har hjulpet, sa Corrigan.

-Nå er de to gruppene mer likeverdige. Forskning viser at personlig kontakt endrer holdninger og oppførsel mot grupper, som personer med psykiske lidelser, mer enn økt kunnskapsnivå, og kampanjer gjør.

-Målrettet, troverdig, kontinuerlig kontakt hjelper. Det må legges til rette for at det kan skje!

-Stolthet er viktig. Vis deg frem!

Han ser på den oppvoksende slekt, og har et håp om at ting blir bedre.

-Barna mine har to homofile onkler, de vet om en homofil politiker, og popstjerner og skuespillere som sliter psykisk. Demi Lovato. Leonardo DiCaprio. Det gjør det mer normalt

-Stolthet, er viktig. Hva du har klart, hvem du er, din egenart. Psykisk lidelse er en del av hvem du er. Vis deg frem!

Sa Corrigan, som jo selv er bipolar, og utretter mye, som det mennesket han er.

 

 

 

Patrick W. Corrigan
  • Professor i psykologi ved Illinois Institute of Technology universitetet i Chicago
  • «The stigma effect» var tittelen på hans foredrag i Verona.
  • For tiden er Corrigan tilknyttet National Consortium for Stigma and Empowerment i USA.
  • Corrigan har skrevet mer enn 400 fagfellevurderte artikler, er redaktør for American Journal of Psychiatric Rehabilitation og redaktør av et nytt tidsskrift utgitt av American Psychological Association, Stigma and Health.
  • Corrigan står bak rapporter med titler som «Three agenda for changing the public stigma of mental illness” – og “Honest, Open, Proud for adolescents with mental illness: A randomized controlled trial”.
  • Han er forfatter av eller har redigert femten bøker, senest The Stigma of Disease and Disability. En av bøkene har tittel «Comin out proud, to erase the stigma of mental illness.» Boka inneholder møter med personer med ulike mentale lidelser. Hans egen historie er med.

 

Kommenter:

Mer om

stigma inkludering god.hjelp.i.et.brukerperspektiv forskning folkehelse helsefremming.og.forebygging minoriteter eaof-kongressen utland

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen