En oppdatert veileder til systematisk folkehelsearbeid er nå publisert på Helsedirektoratets nettsider.
AKTUELT: Den nye veilederen tar for seg alle elementene i et systematisk folkehelsearbeid, forklarer lovens paragrafer og har med eksempler fra kommuner, som kan gi inspirasjon og hjelp. (Ill.foto: www.colourbox.com)
AKTUELT: Den nye veilederen tar for seg alle elementene i et systematisk folkehelsearbeid, forklarer lovens paragrafer og har med eksempler fra kommuner, som kan gi inspirasjon og hjelp. (Ill.foto: www.colourbox.com)
Den som er interessert i hvordan en kan drive folkehelsearbeid på en god og målrettet måte kan nå hente tips i veilederen, som Helsedirektoratet står bak.
Kommunene har ansvar for å fremme befolkningens helse, trivsel, sosiale og miljømessige forhold, samt for å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse. I tillegg skal kommunen beskytte befolkningen mot negative faktorer som påvirker helsen. Men hvordan kan man gå fram for å lykkes?
-Alt dette skal gjøres med en systematisk arbeidsform, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Med folkehelseloven ble det etablert et fundament for å styrke et systematisk folkehelsearbeid i politikk- og samfunnsutvikling, og i planarbeid ut fra kommunale utfordringer og behov.
Oversikt over folkehelseutfordringene i kommunen skal danne grunnlag for strategier, mål og tiltak forankret i plansystemet etter plan- og bygningsloven.
Veilederen er en revisjon og utvidelse av veilederen som kom i 2013. Den tar for seg alle elementene i et systematisk folkehelsearbeid, forklarer lovens paragrafer og har inkludert eksempler fra kommuner som inspirasjon og hjelp.
Veilederen publiseres kun på nett.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?