-De har en helt annen erfaring med å komme seg gjennom ting som er vanskelige enn mange andre har, mener Vegard Eide Dall i Recoverybloggen.
LIKER VIDEOCHAT: Vegard Eide Dall synes han får gjort mye gjennom videochat med brukerne nå under korona-krisen. FOTO: Privat
LIKER VIDEOCHAT: Vegard Eide Dall synes han får gjort mye gjennom videochat med brukerne nå under korona-krisen. FOTO: Privat
Han jobber blant annet med mennesker med langvarige og sammensatte psykisk helse- og rusproblemer, i et tilbud kalt Mestringsteam i Trondheim kommune. På fritiden driver han den tidligere omtalte Recoverybloggen, sammen med kollega Torbjørn Svendsen. For å hjelpe brukere og fagfolk i koronakrisen har de i går og i dag lagt ut blogginnleggene Koronakrisen – når du allerede har psykiske problemer, og Bekymrer du deg for koronaviruset? Dette sier psykologen.
-Vi ønsker å gi et bidrag både til brukere og fagutøvere, for at de skal komme seg godt gjennom korona-krisen, sier Vegard Eide Dall.
Av de mange rådene i innleggene vil han blant annet trekke frem det at mennesker med psykiske problemer kan bruke sin erfaring med å mestre disse, til å støtte folk i sine omgivelser som ikke har den samme treningen.
-Vi har erfart at det å kunne være noe for andre kan være viktig for mange med psykiske problemer, som er vant til selv å motta hjelp, sier Eide Dall.
Han mener mennesker med psykiske problemer har en helt annen erfaring med å komme seg gjennom ting som er vanskelige enn mange andre har.
-Man vet at ting går over, ting varer ikke evig. Man kan kanskje bidra med å beholde roen bedre enn en del andre, og dele av sine råd og erfaringer til bekymrede venner, familie eller naboer om hvordan man kan klare å komme seg gjennom dette, sier han.
For de som bekymrer seg mye for korona-situasjonen, anbefaler han å lese tipsene til psykolog Viviann Sandberg Larsen. Hun peker på at frykt på den ene siden hjelper oss, for eksempel til å styre unna farlige situasjoner og å følge råd fra myndighetene. Blir frykten for stor vil den derimot være et hinder for oss.
Sandberg Larsen skriver at «Det kan være fristende å google «corona» i det uendelige, eller å bruke sosiale medier for å finne ut «hva som egentlig skjer». Dette er sjelden gode kilder til balansert informasjon. Den beste måten å finne ut hvor redd man bør være, er å høre på hva myndighetene sier og følge deres råd. Det er lite til hjelp å si «det er ingen grunn til å være redd» til seg selv eller andre, det er bedre å finne ut hva som er passe frykt i en slik situasjon».
Ved bekymring og grubling som bringer oss inn i lite hensikstmessige sirkler, anbefaler hun å si til hjernen at «jeg skjønner at du synes dette er viktig, hjerne, men akkurat nå har jeg lyst til å gjøre noe annet. Lover at jeg skal tenke på dette kl 1700».
Vegard Eide Dall peker også på det å komme i gang med positive aktiviteter.
-Jeg forsøker å hjelpe folk med å komme i gang med aktiviteter man liker, tenke på gode minner, kanskje gjøre noe husarbeid som man vet man skulle ha gjort og som føles godt å ha utført. Det å få en viss struktur på hverdagen, så man sover godt, spiser godt og beveger seg, gjør jo alt lettere å håndtere. Samtidig ikke stresse med å få til alt dette. Får man til noe kan det være nok, mener han.
Som terapeut for en gruppe med stort hjelpebehov er han opptatt av å holde det gående.
-Jeg liker å bruke videochat. Det er mye man kan gjøre som er lettere å gjøre over en videosamtale enn via telefon. Jeg har treningsøkter og setter opp dagsplaner med brukere over videochat. Man kan via videochat hjelpe folk å tilpasse aktiviteter som er viktige for dem, sier Eide Dall.
Han forsøker å gjennomføre alle avtaler, bare på en annen måte enn ellers, under koronakrisen.
-Jeg synes vi som er terapeuter i størst mulig grad må tenke at vi ikke skal avlyse avtaler, og heller tilpasse oss og gjøre vårt beste med de forutsetningene som er, sier han.
Gunnhild Berglen og Nikolai Raabye Haugen har utviklet ressurser for å tilrettelegge for brukermedvirkning i forskning og utviklingsarbeid.
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?